Skip to content

Bakos.si

AGRA v mednarodnem letu sadja in zelenjave, z deželo partnerico Francijo

Letošnji, 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra bo potekal med 21. in 26. avgustom

V letu, ki ga je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, smo se ponovno zavedli, kako pomembni za zdravje in blagostanje sta samooskrba in oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Zato bo sejem AGRA 2021 najpomembnejše srečanje ponudnikov kmetijske mehanizacije in opreme, opreme za živilsko-predelovalno industrijo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov, v tem delu Evrope. Sejem, ki bo med 21. in 26. avgustom na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, pridelovalcem, predelovalcem, poslovnežem, strokovnjakom, potrošnikom in najširši javnosti bo ponudil konkretne odgovore na aktualna vprašanja sedanjosti in prihodnosti. V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Usmeritve za kmetijstvo v prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb. Predstavljene bodo tuje države in regije. Država partner sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022.

V času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo sejem AGRA gostil kmetijske ministre držav članic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na ministrsko konferenco in sejem še posebej povabilo predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije. Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. V okviru predstavitve institucij bodo sodelovale najpomembnejše vladne in nevladne organizacije, poslovna in strokovna združenja, organizacije podeželske mladine in mladi kmetje.

Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave goveje živine. Predstavljene bodo vse pasme, prisotne v Sloveniji. V okviru razstave konj je že potrjena predstavitev slovenske hladnokrvne pasme, posavcev, haflingerjev, bosanskega planinskega konja, lipicancev in gostovanje predstavnikov Združenja rejcev ljubiteljev arabskih konj. Atraktivna bo tudi enodnevna predstavitev kasačev ter športnega konjeništva Jahalnega kluba Kasko Svečina. V okviru razstave drobnice bodo predstavljene vse v Sloveniji prisotne pasme. Agro bodo spremljale tudi razstava prašičev (zaradi zdravstvenih tveganj žal brez živih živali), perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali. Razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo tradicionalno prikaz vseh avtohtonih pasem v Sloveniji. Izdelke iz mesa in mleka bodo ponujale v pokušnjo in nakup kmetije, na katerih jih izdelujejo. Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča. Poudarek bo na medovitih rastlinah, agroekologiji, eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave. Novost bo tudi vzorčni čebelnjak, s predstavitvijo pomena čebel za ekosistem in kot gospodarske dejavnosti.

Sejem bo poskrbel za izobraževanje, prenos znanja in izmenjavo izkušenj na številnih strokovnih posvetih, predavanjih, delavnicah, seminarjih, okroglih mizah in kooperacijskih B2B srečanjih. Celovito se bo predstavilo tudi kmetijsko in živilsko šolstvo. Stanovska srečanja bodo povezovala mlade kmete, sommelierje, vinske viteze in lastnike starodobnikov Steyr. Za tekmovalno razpoloženje bodo poskrbeli državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke in v vlečenju vrvi ter za dobre sosedske odnose 52. srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: