Ne zavrzimo dragocene lokalno pridelane zelenjave
S tem, ko zavržemo hrano, zavržemo tudi vse vire, potrebne za njeno pridelavo. Če se zgodi, da zaradi vremena ne dozorijo vsi plodovi paradižnika, lahko za pripravo okusnega ajvarja uporabimo tudi zelene ali le delno obarvane plodove.
Sestavine:
- 3 kg zelenih paradižnikov
- 1 kg rdeče paprike
- 1 kg čebule
- 3 stroke česna
- 2 dl kisa za vlaganje
- 3 dl belega olja
- 5 dag sladkorja
- 5 dag soli
- 40 g gorčice (po okusu)
- 4 feferoni – po želji
- poper
Priprava:
Očistimo paradižnik, papriko in čebulo ter jih zmeljemo na drobne koščke (lahko uporabimo mesoreznico). Zmes temeljito odcedimo in dušimo v večji posodi. Dodamo še kis, olje, sladkor in sol ter nežno mešamo. Kuhanje končamo, ko zelenjava upade, torej približno eno uro oziroma takrat, ko zmes doseže ustrezno gostoto. Vmešamo stisnjen česen in gorčico, za bolj pekoči ajvar pa dodamo še feferone. Z ohlajenim ajvarjem napolnimo kozarce in jih dobro zatesnimo.
