Skip to content

Bakos.si

Iz narave so „ukradli“ na tone odpadkov!

V Pomurju so potekale številne čistilne akcije; Še vedno prenizka naravovarstvena zavest

Čeprav včeraj, času primerno, ni bilo posebne pomladne toplote, je v pomurski regiji potekalo veliko število pomladnih očiščevalnih akcij. Okolico so čistili od Apaške doline in Gornje Radgone, do Razkrižja in vseh lendavskih vasi…, torej na obeh bregovih reke Mure. In čeprav je udeležba bila različna, na podeželju večja kot v mestih, so akcije bile uspešne, saj je iz narave »ukradeno« veliko ton različnih odpadkov, ki smo jih ljudje tam sami odvrgli. Zato je žalostno, kot pravijo nekateri organizatorji akcij, ko iz leta v leto moramo poudarjati, kako smo ljudje še vedno deležni premajhne naravovarstvene zavesti. In dokler prepogosto slišimo kako je na vseh področjih in na vse načine potrebno zaščititi naravo in okolje, saj nam zanamci ne bodo mogli oprostiti, če jim ničesar ne pustimo, še bolj pogosto tudi sami v naravo odmetavamo prav vse. Ob tem pa, ko je potrebno vse to kar so odvrgli v naravo, pa smo bolj ali manj brezskrbni in vse prepuščamo drugim, čeprav je povsod dobro organizirano brezplačno zbiranje kosovnih in praktično vseh odpadkov.

K sreči pa obstajajo tudi “takšni drugi”, ki se vsaj organiziranih čistilnih akcij redno udeležujejo. In tako kot po številnih večjih in manjših krajih, po vaseh in mestih, so tudi Radgončani minulo soboto čistili svoje mesto. Pravzaprav so v okviru Svetovnega dneva zemlje čistili po vseh krajevnih skupnostih radgonske občine. Že pred tem so na pobudo Lions kluba Gornja Radgona, potapljačev PGD Gornja Radgona GA-PO-RA, Ribiške družine Radgona, ter krajanov Podgrad, ekologi v veliki meri prispevali k čistejšemu okolju, s tokratno osrednjo čistilno akcijo po vseh krajevnih skupnostih radgonske občine, pa so v veliki meri očistili celotno območje. Številni ljubitelji narave in svojega mesta Radgona, se je akcije tako po celem mestu, pa ob reki Muri in v nekaterih okoliških vaseh nad 100 odraslih (zlasti teh je vedno najmanj op.p.), mladincev in otrok.

Kot nam je povedal Bogdan Šajnovič, predsednik Sveta KS Gornja Radgona, samo delo je potekalo po vsem mestu in bližnji okolici, na obrežju in strugi reke Mure. Poleg omenjenih pa je bilo tudi veliko manjših individualnih akcij po naseljih, ulicah, vrtovih in podobno. Vsi skupaj so naravi in okolju »ukradli« kar nekaj ton različnih odpadkov in smeti, tako da bo sedaj narava lažje zadihala, vsi okrog nje pa jo bodo občudovali v njenem popolnejšem sijaju, brez vseh umazanij. Ob prizadevanju vseh pa bo prihodnjo pomlad še manj odpadkov, ki jih bo potrebno ponovno pobirati. Šajnovič je kljub vsemu po akciji bil zelo zadovoljen in se je zahvalil vsem udeležencem, ki so potrdili, da veliko mladih in nekoliko manj mladih le imajo radi svoje mest in naravo. Zahvalil je tudi nekaterim sponzorjem, brez katerih akcija gotovo ne bi bila tako uspešna. Kljub temu pa je bil zelo kritičen, da so spet odkrili veliko število novih divjih odlagališč, čeprav je v občini ravnanje z odpadki, tudi kosovnimi in posebnimi, zelo dobro poskrbljeno. Razočaran je tudi, da se na akcijah, ko čistijo naravo, vedno srečajo eni in isti ljudje, nekdo drugi, ki je navadno kriv za takšno stanje, pa se jim za hrbtom smeji.

S potekom akcije je bil zadovoljen tudi Miran Jaušovec, predsednik PGD Zbigovci, kjer so imeli uspešen zaključek občinske čistilne akcije. „Vsa zahvala pridnim članom in članicam TD Majolka ter pridnim članom PGD Zbigovci, še posebej pa treba pohvaliti pionirje ter mladince našega prostovoljnega gasilskega društva! Hvala za vaš trud in požrtvovalnost, da ste zopet pokazali, kako se s skupnimi močmi da narediti marsikaj! Hvala še enkrat vsem skupaj!“ je dejal Jaušovec.

Sploh pa je škoda, da iz leta v leto udeleženci čistilne akcije v Gornji Radgoni (najbrž je enako tudi drugje) vedno naberejo več ton različnih odpadkov, čeprav se vedno misli, da se bodo ljudje ozavestili in da ne bodo ničesar odlagali tam kjer mu ni mesto. Morebiti pa prihodnje leto le ne bo vnovič toliko odpadkov…

Avtorji fotografij so: PGD Zbigovci, TD Dolina, Lenke Lazar, Helena Antolin Tibaut, Betina Gerebic,, Peter Balažek, László Ligeti, Zoran Škorič, Koki Sabo, Darko Kranjc, Ladislav Šimonka, Katja Sarjaš in Stanko Ivanušič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: