Skip to content

Bakos.si

Z ostrimi kovinskimi predmeti ogrožajo ribiče in vozila!

Ribiči trdijo, da v ribniku Banuta nekdo nastavlja ostre kovine in jim povzroča škodo, predsednik ribiške družine prepričan, da gre za nagajanje posameznikov

Res je sicer, da armade slovenskih ribičev sodijo med pridne in delovne naravovarstvenike, ki skrbijo za urejenost svojih ribnikov, gramoznic, jezer, rek ipd. Poleg varovanja narave in okolja pa v veliki meri skrbijo tudi ribji stalež, včlanjeni v ribiške družine ali ne pa se radi družijo na obrežjih različnih ribolovnih voda, kar je tudi koristno. Žal pa se očitno vmes najdejo tudi takšni, ki naj bi nagajali bodisi ribičem, bodisi komu drugemu. In nekaj takega prihaja s skrajnjega severovzhoda države, z lendavskega konca, kjer naj bi se dogajala nečedna dejanja. Nekateri ribiči, člani Ribiške družine Lendava, z več kot 500 ribiči in ribičinjami, ki jo sestavlja pet temeljnih enot (Črenšovci, Dobrovnik, Lendava, Kot in Petišovci), iz TE Lendava so namreč poročali o ostri oziroma naostreni kovini, ki se je v preteklih nekaj dneh znašla ob jezeru v Banuti. Omenjeni ribnik je sicer priljubljena točka ribičev predvsem zaradi narave in ustreznega dostopa, pogosto pa se tam zbirajo tudi drugi ljubitelji narave.

Člani TE Lendava so razočarani in zaskrbljeni nad početjem nekaterih posameznikov. Ti namreč z nameščanjem ostre kovine ne povzročajo zgolj materialne škode na pnevmatikah, temveč ob tem ogrožajo tudi sprehajalce, kolesarje in druge, ki v naravi preživljajo svoj prosti čas. Nekateri so prepričani, da je v ozadju spor ribičev za ribolovna mesta, a to gotovo nikamor ne vodi in bi se bilo lepše pogovoriti. Nekateri člani ribiške družine so pred dnevi s fotografijami želeli ovekovečili obisk jezera v Banuti, ki jih je drago stal. So pa poročali zgolj o preluknjanih pnevmatikah, do drugih poškodb k sreči tokrat ni prišlo. „To je vsesplošen problem na tem ribniku. Nekateri si začnejo lastiti neke pozicije, tu sem jaz, to je moje mesto, tu je moja klop oziroma kar koli drugega. Takšne stvari bi bilo potrebno najprej prepovedati in sankcionirati,“ je en izmed komentarjev ribiča, ki želi ostati neimenovan. Spet drugi sumi, da bi lahko šlo za spore ribičev zaradi mest, saj naj bi se takšne stvari dogajale že lansko leto. „To domnevno počnejo starejši ribiči, ki jih moti, da tja zahajajo mlajši ribiči, ki izvajajo predvsem športni ribolov po načinu ujemi in spusti. Veliko je novih članov ter turistov in kaj takega se ne bi smelo dogajati“, nekdo drugi dodaja, da se je „to dogajalo že lani. Policiji je bilo javljeno. Vse kar se je naredilo, je bilo, da so pristojni na oglasno desko dali obvestilo, na poti do oglasne deske pa verjetno pokasiraš kakšen žebelj.“ Ob vsem so nekateri predlagali namestitev kamer, spet drugi javni linč. Torej zadeva seveda ni tako nedolžna, kot bi se morda lahko zdelo na prvi pogled in jo je potrebno jemati z vso resnostjo. Ob tem naprošajo, da v kolikor bi kdorkoli od obiskovalcev v prihodnje opazil še kakšen podoben primer, naj o tem takoj obvesti policijo, saj gre za povzročitev splošne nevarnosti.

Tudi predsednik RD Lendava, ki uspešno deluje že 62. leto, Jože Jerebic je razočaran, da se kaj takega dogaja, a je prepričan, da gre za posamična nagajanja, ki so se sedaj, ko so postavili video kamero umirilo. „Težko je v takšnih primerih karkoli ugotoviti in če ni oprijemljivih dokazov ne morem ničesar komentirati. Tudi prijavljati policiji neznanega storilca se mi ne zdi pametno, saj organi reda imajo veliko drugega dela. Verjamem v kolege iz lendavske temeljne enote, predvsem pa v ribiče, da bodo čim prej naredili red in bodo tudi na tem ribniku spet zavladali tovarištvo in prijateljstvo“, nam je z umirjenim tonom povedal predsednik Jerebic, ki je poudaril, da RD Lendava v zadnjih letih zelo dobro posluje in izvaja svoje poslanstvo. Tudi finančno jim dobro gre, denar pa „vsako leto vlagamo v objekte, v legalizacije, v gostilno, ki jo dajemo v najem, v črpalke za bazena v Lendavi, predvsem pa za vlaganje rib v naše ribnike. Član sem že več kot 40 let, finančne težave smo imeli praktično vsako leto, tokrat ogromen plus. Legalizirali smo objekt ob gramoznici na spidveju, tukaj bomo šli v odkup, porušiti smo morali objekt v Kotu, saj je bil črna gradnja, legalizirali smo objekt na Bukovniškem jezeru. Čez noč ne gre nič.”

Sicer pa ne gre prezreti, da je gramoznica v Banuti le eden izmed številnih ribolovnih območij v lendavski družini. Ker je območje lepo in dostopno se tam poleg ribičev z veseljem zadržujejo tudi drugi občani in turisti. V ribniku je veliko vrst, za ribiče zan imivih rib, kot so: amur, androga, babuška, krap, linj, ostriž, ploščič, rdečeoka, rdečeperka, smuč, som, ščuka, zelenika… Vrste ribolova so beličarjenje, talni ribolov in vijačenje, dovoljene pa so umetne vabe, vabe rastlinskega izvora in vabe živalskega izvora…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: