Strokovna ekipa Evropskega čebelarskega združenja (EBA) je v posvetovanju s strokovnjaki za kakovost medu pripravila pomembno besedilo za vse potrošnike medu po Evropi, zakaj je pomembno za uživanje izbrati med z območja geografske Evrope. Besedilo bo poslano vsem poslancem Evropskega parlamenta, vodstvu EU, nacionalne čebelarske zveze vseh držav geografske Evrope pa pozivamo, da ga čim prej pošljejo oblastem v svojih državah. Stanje je alarmantno, časa za čakanje ni več. Vabimo tudi vsa preostala evropska čebelarska združenja, da se do 10. aprila letos pridružijo EBA in ustvarijo še močnejšo fronto za boj za preživetje čebel in čebelarstva.
Z izbiro evropskega medu pomagate čebelarjem ohraniti zanimanje za čebelarjenje in tako prispevate k preživetju čebel. Divje opraševalce je zdesetkalo intenzivno kmetijstvo, medonosna čebela pa lahko preživi, dokler imajo čebelarji simbolni interes za čebelarstvo. Brez čebelarjev ni čebel. Brez čebelarjev bi medonosne čebele zaradi zajedavcev izginile v manj kot dveh letih. Evropejci vedo, da evropski čebelarji spoštujejo pravila tradicionalne pridelave, skrbijo za čebele in potrošnikom dostavljajo varen med najvišje kakovosti. Evropski predpisi zagotavljajo visoke higienske standarde pridelave medu. Evropskih čebel se ne zdravi z antibiotiki in drugimi v Evropi prepovedanimi sredstvi, zato je možnost kontaminacije medu izključena. Evropski med vsebuje antioksidante, minerale in probiotične bakterije, ki so bolj prilagojene našemu telesu, kot bi pričakovali.
Med z geografskega območja Evrope je zaradi čiste narave in voda neprimerljivo boljše kakovosti in arome kot uvoženi med. Z izbiro evropskega medu izboljšate kakovost vseh domačih kmetijskih pridelkov, ki zahtevajo opraševanje, saj opraševanja ni mogoče uvoziti tako kot lahko uvozimo med. Z izbiro evropskega medu pomagate ohranjati naravo in biotsko raznovrstnost v Evropi, saj čebele oprašujejo tudi ogromno divjih rastlin, ki so ključen del prehranjevalne verige v naravi. Z izbiro evropskega medu podpirate kulturno dediščino in stoletja stara kulinarična doživetja, ki prispevajo k našemu zdravju in nas povezujejo z naravo. Dokazano je, da dodajanje medu kulinaričnim jedem prispeva k boljši absorpciji hranil iz teh jedi v našem telesu. Z izbiro evropskega medu zmanjšate onesnaževanje okolja, povezano s transportom na dolge razdalje ter porabo energentov v procesu ponarejanja medu. Ravno obratno pa čebelarstvo izboljšuje okolje, saj izkorišča in se zanaša le na lokalne naravne vire. Z izbiro evropskega medu podpirate lokalne čebelarje, zmanjšujete inflacijo in odliv kapitala iz Evrope.
Čebelarji evropskih držav (tako iz EU kot izven EU) so ustanovili Evropsko čebelarsko zvezo (EBA), ki se bori za kakovost medu in umik ponaredkov s trga ter ščiti tako potrošnike kot čebelarje z zagovarjanjem pristnosti evropskega medu. EBA se zavzema za čimprejšnjo vzpostavitev enotnih analiznih metod za ugotavljanje pristnosti medu na evropskem trgu. Z izbiro evropskega medu jeste pravi čebelji med. Evropska komisija je ugotovila, da je skoraj 50 % uvoženega medu ponarejenega. Kupovanje medu neposredno od čebelarjev v vaši okolici daje največjo garancijo kakovosti. Če ga kupujete v trgovini, pa bodite pozorni na državo izvora, saj je med z območja geografske Evrope najbolj varen. Večina ponaredkov vsebuje sladkorne sirupe z dodatki. Takšen ponarejen med večinoma ni imel niti stika s čebelami in je namenjen le zavajanju potrošnikov in dobičku ponarejevalcev.
Ponarejen med lahko vsebuje celo natrijev hidroksid, umetne encime (slednji so dodani tudi t. i. veganskemu »medu«, ki pravzaprav ne obstaja, saj medu brez čebel ni), umetne arome, umetna barvila in sladkorje slabše kakovosti, ki so dodani med ponarejanjem in lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi. Takšen ponarejen med nima niti najmanjše biološke vrednosti, ki jo čebelji med sicer zagotavlja človeškemu telesu. Pristni čebelji pridelki se vse bolj uspešno uporabljajo v apiterapiji (veja komplementarne medicine, ki temelji na znanosti in bogati tradiciji).
