Dularjeva špehovka iz jelenjega mesa Prvak sejma Lov 2024
Pred 13. mednarodnim sejmom lovstva in ribištva „Lov 2024“, ki bo med 5. in 7. aprilom na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, je na sejmu potekalo tudi 4. ocenjevanje divjačinskih salam, na katerem je z 62 izdelki sodelovalo 35 prijaviteljev. Petdeset izdelkov je strokovna komisija nagradila, od tega jih je 23 prejelo zlato medaljo. Prvak sejma lov z najvišje ocenjeno divjačinsko salamo pa je Blaž Dular iz Hruševca (Straža) s špehovko iz jelenjega mesa. Po dve zlati medalji pa sta osvojila tudi domačina Tone Tratnjek (Črešnjevci, Gornja Radgona), in sicer za salamo Anton – jelenova salama ter salamo Kaja, in Vinogradništvo Kolarič (Norički Vrh, Gornja Radgona), za Zorjeno divjačinsko salamo ter Divjačinski külen.
Strokovno ocenjevalno komisijo so tokrat sestavljali predsednik Zdenko Čuš, Lovska družina Pobrežje-Miklavž ter člani: Irena Kos, Kmetijsko-gozdarska zbornica, zavod Celje; Jasmina Himelrajh Kraner, Panvita MIR d.d. in Zdenka Tompa, gastronom, kulinarik. Izmed vseh 62 ocenjenih izdelkov, je skupaj bilo nagrajenih 50 vzorcev, nenagrajenih 12 ter izločeni trije vzorci. Podeljenih je bilo 23 (37,10 %) zlatih 15 (24,19%) srebrnih in 12 (19,35%) bronastih medalj. Posebno priznanje – prvak sejma Lov za najvišje ocenjeno divjačinsko salamo je preje Blaž Dular za izdelek Špehovka – jelen.
Po ocenjevanju je Zdenko Čuš, predsednik ocenjevalne komisije izrazil zadovoljstvo, da se je letos ocenjevanja udeležilo tako lepo število ljubiteljskih izdelovalcev divjačinskih suhih salam. „Letošnja zima tistim, ki salame izdelujejo na tradicionalen način, ni bila preveč naklonjena. Zato so na svoj izdelek lahko zelo ponosni. Od 62 vzorcev je bilo nagrajenih 50 vzorcev, in sicer s 23 zlatimi medaljami, 15 srebrnimi medaljami in 12 bronastimi medaljami. Le 12 vzorcev ni bilo nagrajenih, od tega so bile zaradi neprimernosti izločene 3 salame. Najboljša salama, ki je bila ocenjena s 56,90 točkami od 60 možnih, bo razglašena za Prvaka sejma Lov. Lovci smo ponosni, da s tem ocenjevanjem naši divjačini dajemo še višjo dodano vrednost,“ je dodal Zdenko Čuš, predsednik ocenjevalne komisije
Prejemniki vseh 23 zlatih medalj so: Andrej Košmrlj (Mali Slatnik, Novo mesto) – Medvedova salama, Salama jelenova, Salama divji prašič + jelen; Blaž Dular (Hruševec, Straža) – Špehovka jelen; Ciril Bizjak (Stari trg, Mokronog) – Jelenova salama; Dragica Košmrlj (Mali Slatnik, Novo mesto) – Jelenova salama, Salama divjega prašiča; Dušan Bevc (Debenec, Mirna) – Divjačinska salama; Gabrijel Košir (Brezovica pri Borovnici, Borovnica) – Divjačinska salama; Jože Bevc (Debenec, Mirna) – Divjačinska salama – jelen; Jurij Pesjak (Drožanjska cesta, Sevnica) – Divjačinska salama; Klavnica in domače mesnine SOUD, Dušan Globočnik s.p. (Zagorica pri Rovah, Radomlje) – Salama divjega prašiča; Kmetija Hubert in Blaž Kordež (Podjuna, Globasnitz / Globasnica, Avstrija) – Salama divjega prašiča; Martin Šestanj (Stražgonjca, Pragersko) – Jelenja salama, Gamsova salama; Robert Greif (Bistriška cesta 21, Fram) – Divjačinska salama: Roman Kragl (Gornje brezovo, Sevnica) – Jelenova salama; Stanko Kosec (Ulica Toneta Melive 12, Slovenske Konjice) – Jelenova salama; Tone Tratnjek (Črešnjevci, Gornja Radgona) – Salama Anton – jelenova salama, Salama Kaja; Vinogradništvo Kolarič (Norički Vrh, Gornja Radgona) – Zorjena divjačinska salama, Divjačinski külen; Zdravko Molka (Tirna, Zagorje ob Savi) – Jelenova špehovka.