Skip to content

Bakos.si

Popili so par kartonov piva in vse zavrgli v naravo!

Na pomurski ravnici znova „odkrili“ neodgovorno početje neznanih storilcev

Žalostni so mnogi ljubitelji narave in seveda vsi ljudje zdravega razuma, ko naletijo na primere onesnaževanja okolja in narave. Še posebej je hudo, ko gre za namerno odmetavanje takšnih in drugačnih odpadkov, kot je bil primer konec minulega tedna na prekmurski ravnici, kjer nesramnost neznanih storilcev ne more skriti niti gosta megla, ki zadnje dni predvsem v jutranjem času močno pritiska območje nekdanjega Panonskega morja. „Lep sončen dan, prijeten sprehod, relaksacija… Na koncu sprehoda pa naletiš na ta prizor, kjer so razmetane desetine pivskih pločevink in kar nekaj kartonov, v katerih so pivo slovenskega izvira prinesli. Ne najdem besed. Groza. Kdo so ti ljudje? V današnjem času, da imamo tako rekoč povsod koše, ki jih prej ni bilo, ob tem je povsod organiziran odvoz smeti. Relacija Turnišče – Gomilica, takoj iz avtocestnega nadvoza, če zaviješ na Poljsko pot, najprej kup pločevink piva Laško, potem pa še kartoni praznih steklenic piva. Sram naj te bo ali sram naj vas bo.“ je ogorčena sprehajalka, domačinka iz Turnišča, Jožica Pozderec.

Po videnem na „odlagališču“ je več kot jasno, da je odpad odvrgel kakšen domačin, ali pa vsaj Slovenec, kar potrjuje tudi embalaža. Zato je težko verjeti, da bi to lahko bil kakšen tujec, ki se je peljal mimo po Pomurski avtocesti in potem le odvrgel svoj odpad, kot je razmišljala še ena sprehajalka, ki je odpad tudi videla. „Kdorkoli je bil, to kar smo lahko videli tam ob zaselku Hraščica, je katastrofa! Da so ljudje tako neodgovorni in še huje, nepremišljeni, me še zmeraj vsakič preseneti. Medtem, ko je odvoz vseh vrst smeti in odpadkov omogočen in dobro organiziran, nekdo še zmeraj najde toliko energije, da na skrivaj ali tudi ne, odpelje odpad od doma ter ga odvrže kjerkoli, tudi na vidno mesto. Človeška neumnost je res brezmejna,“ razlaga razočarana sprehajalka, ki je „okras“ ob pomurski avtocesti le nemo opazovala.

Krivec, odgovoren za dejanje, zaenkrat ostaja neznan. Mogoče bodo ustrezne službe, najprej Medobčinski inšpektorat in redarstvo, mogoče tudi Veterinarski inšpektorat in policija. Naši sogovornici sta prepričani, da bi vnovični primer onesnaževanja okolja morali vsi vzeti pod drobnogled, in zoper krivca, če ga odkrijejo, ustrezno ukrepati. Žal dokler nekateri trdijo, kako so za takšno stanje krive lokalne skupnosti – občine, ker da nimajo nastavljenih kontejnerjev za odlaganje odpadkov, je več kot jasno, da temu ni tako. Odgovornost je na posameznikih in manjših skupinah, ki jim je očitno vseeno kaj se dogaja okrog njih…

Fotografije: Jožica Pozderec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: