Skip to content

Bakos.si

Beznovski „čudak“ pogosto prespi v gozdu!

V občini Puconci želijo pomagati 62-letnem Darku Tanacku, ki živi v dejansko slabih pogojih

Glede na to, da je med nami vedno več posameznikov in družin, ki težko živijo, bodisi da imajo za plačevanje stroškov in hrano, ali pa so jim potrebni medicinski posegi, za katere nimajo sredstev, niti ne preseneča, da je vedno več organizacij in društev, ki skušajo z dobrodelnimi akcijami in prireditvami zbrati nekaj sredstev za tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Žal je trenutno stanje s pandemijo korona virusa ponagajalo tudi številnim dobrodelnim organizacijam, ki imajo svoje tradicionalne dobrodelne prireditve. In med slednje sodi tudi Zveza kulturnih in turističnih društev (ZKTD) občine Puconci, ki že od leta 2005, vsako leto zapored organizira dobrodelno akcijo in koncert z naslovom »Pesem za svetli trenutek«. Doslej so skupaj zbrali več kot 200.000 evrov in vse je transparentno šlo za potrebe tistim, za katere se je tudi zbiralo. Veseli so, da se je prireditev dobro sprejela med občani in gospodarski subjekti, vsako leto namenjajo pomoči potrebnemu občanu, občanki ali družini v stiski iz občine Puconci. Ob tem z akcijo spodbujajo solidarnost, spoštovanje in čutenje do nekoga, ki pomoč potrebuje.

In potem, ko so lani pomoč namenili za ureditev kopalnice, 64-letnemu Janku Ficku iz Prosečke vasi, ki je invalidski upokojenec, saj je pri 42-tih letih doživel možgansko kap, ki se je naslednje leto ponovila, nato so mu amputirali nogo in je na invalidskem vozičku…, so letos, šestnajstič po vrsti, odločili pomagati 62-letnemu Darku Tanacku iz Beznovcev. Kot pravi predsednik ZKTD Občine Puconci Uroš Kamenšek, letošnja dobrodelna akcija še poteka, koncert pod naslovom „Pesem za svetli trenutek“ pa je bil predviden za jutrišnji četrtek, 25. novembra 2021. In čeprav je koncert iz znanih razlogov odpadel, lahko vsi zainteresirani kupite spominsko vstopnico in zato pomagate. „Zbrana sredstva vedno namenjamo pomoči potrebnemu občanu, občanki ali družini iz občine Puconci. Z akcijo spodbujamo solidarnost, spoštovanje in čutenje do nekoga, ki pomoč potrebuje. Tokrat bomo pomoč namenili 62-letnemu Darku Tanacku iz Beznovcev. Darko Tanacek živi po smrti obeh staršev od leta 1996 sam na domačiji v Beznovcih št. 42. Razen denarne socialne pomoči nima nobenih drugih virov prejemkov. Na domačiji, ki je v zelo slabem stanju, mu bomo usposobili kopalnico s sanitarijami in hkrati tudi kuhinjo, ki mu služi tudi kot dnevni in spalni prostor. Z našo skupno pomočjo bomo Darku omogočili toplo prihajajočo zimo in tudi sicer dvignili kvaliteto njegovega življenja. Vstopnice za koncert so na voljo. Zato bodimo dobrotniki z velikim srcem!“ pravi v imenu predsedstvo ZKTD občine Puconci, predsednik Kamenšek in dodaja, da vsi, ki to želijo lahko denarni prispevek nakažejo na račun: SI56 0249 6009 0158 604, odprt pri Novi ljubljanski banki, d.d., s pripisom »Darku za dostojnejši jutri«.

Tako, z zbranimi sredstvi želijo Darku dati popotnico za boljše in kakovostnejše življenje. Torej, naj bo dobrota naš notranji glasnik in svetovalec – če bomo poslušali njen nasvet, bomo imeli notranji mir in srečo. „Dveh stvari ne odlagajmo na jutri,“ je zapisal A. M. Slomšek: „poboljšanja in dobrega dejanja. Pomagajmo danes, ker nikoli ne vemo, kakšen bo jutrišnji dan…“ Naj bo srečen in zdrav za vse nas! Bodite dobrotnik z velikim srcem! In dobrota je gotovo potrebna za Darka, ki dejansko živi v nemogočih razmerah. Navidezno „čudak“, kot ga nekateri imenujejo je prijazen in dobrosrčen možakar, ki nam je razkazal svoje bivališče in vse okrog njega. In ob videnem je jasno, zakaj Darko poudarja, da je najraje gost bližnjega gozda, a po zimi to ne more in se pač mora zadrževati v objektu, ki je vse drugo, kot tisto kar mu sam pravi „prijazen dom“. Darko se je očetu Štefanu, ki je umrl leta 1994, in mami Ireni (1996), rodil 25.9.1959. Brat Marjan je se ponesrečil in umrl sestra Slavica pa je že v pokoju in živi v Murski Soboti. Sam se nikoli ni poročil in tudi otrok nima, a je še vedno veseljak in zanimiv možakar. Nekoč je delal v gradbeništvu, a se je po smrti staršev „nekako izgubil in se ni znašel v življenju“.

Uradni skrbnik, ki prejema njegovo socialno podporo, mu pripelje kaj za pojesti pa še potrebščine iz trgovine, ob tem pa sam gre še komu kaj pomagati. V gostilne ne hodi rad, zlasti v zadnjem času, ko „je potrebno nositi masko“, skozi smeh pove Darko, a kljub temu gre občasno pomagati bližnjemu gostilničarju, ki ima tudi kmetijo, predvsem se ukvarja z rejo jelenov…
Pomaga devet društev iz cele puconske občine

V ZKTD občine Puconci je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenih devet kulturnih in turističnih društev, ki se ukvarjajo s kulturno, turistično in okolju prijazno dejavnostjo: Kulturno turistično društvo Moščanci, Turistično društvo Vrtnica Beznovci, Turistično društvo Šalamenci, Kulturno turistično društvo Puconci, Turistično kulturno športno društvo Pečarovci, Društvo Ščipek Puconci, Kulturno turistično društvo Dolina, Kulturno turistično društvo Vaneča, Kulturno turistično društvo Lipa Vadarci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: