Skip to content

Mali Luka za terapije tedensko potrebuje tono zamaškov!

Slovenija je spet stopila skupaj, in sicer pri zbiranju zamaškov za 7-letnega Luko Brajliha, ki trpi za cerebralno paralizo četrte stopnje

Med dobrih 200 prebivalcev vasice Stanovsko pri Poljčanah, živi tudi 7-letni Luka Brajlih, ki mu je boginja Fortuna očitno obrnila hrbet. Fant namreč boleha s hudo obliko cerebralne paralize, katere zdravljenje je povezano z visokimi stroški, ki si jih družina več ne more privoščiti. Zato že nekaj časa pozivajo in prosijo javnost k zbiranju plastičnih zamaškov. Ta trenutno poteka predvsem na severovzhodu države (v Europarku Mariboru, Simbio Celje, Citycentru Celje…), a tudi drugje po državi. Za teden dni terapij za malega borca je potrebno zbrati kar tono plastičnih zamaškov, kar gotovo ni enostavno. Toda, ko gre za nujno pomoč, Slovenke in Slovenci vedno stopimo skupaj in tako bo gotovo tudi v primeru Luke Brajliha. Na njegov problem je med drugimi znanimi osebnostmi opozoril tudi ekstremni tekač – maratonec in triatlonec prav tako iz okolice Poljčan, iz Studenic, Bogomir Dolenc, ki od vseh kateri jih zbirajo prevzema zamaške in jih spravi na pravo mesto-podjetniku iz Grosupljega, ki za tono zamaškov plača 170 evrov. Sicer pa, poleg posameznikov, zamaške zbirajo tudi različna društva, šole, organizacije, klubi in združenja, kar daje upanje, da Luka ne bo ostal brez nujno potrebnih terapij in rehabilitacije.

Lukčeva mama Mihela, ki poudarja, da se fantovo stanje s terapijami nekoliko izboljšuje, nam je predstavila temno plat sicer vedno nasmejane družine, ob mali in Luki, sta še oče Akeš in 10-letna sestrica Pia. Fant ima cerebralno paralizo 4. stopnje od 5. možnih, saj je že pri štirih mesecih dobil hude trebušne krče, zdravniki pa so postavili diagnozo Westov sindrom, ki je redka oblika epilepsije. Epileptični napadi so po nekaj mesecih izzveneli, vendar so močna zdravila pustila trajne poškodbe na možganih. „Najhuje je, ker smo starši takšnih otrok bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Doživljamo pa hude psihične stiske. Gre za tako specifična obolenja, da nam niti zdravniki ne vedo povedati, kako bo z otrokom čez mesec, leto ali dve,“ razlaga mamica Mihela in dodaja, da Luka ne hodi, ne govori, tudi sedeti samostojno še ne more. Sporazumeva se s slikami in znaki, a njegovi najbližji se z njim sporazumevajo brez težav, saj takoj prepoznajo vsak njegovo hotenje. V vrtcu v Poljčanah zanj skrbi spremljevalka, ki je ves čas z njim. „Z zbranim denarjem krijemo terapije za malega Luko, ki največ potekajo v Slovenski Bistrici ter v Zagrebu, tako da koliko se nabere, se pač nabere. Na teden za redne terapije odštejemo 190 evrov, zato bi bila potrebna ena tona zamaškov na teden, nemogoče pa je povedati, koliko bi dejansko potrebovali. Odkar smo začeli z zbiranjem zamaškov se jih je zbralo okoli 25 ton, a stroškov za celo leto z zamaški preprosto ne moremo pokriti, zato bi bili veseli, kakršnekoli denarne pomoči.” razlaga mama Mihela.

Dodala je, da zavarovalnica financira vsega eno terapijo na teden. Luki bi radi čim bolj pomagali, zato ga na terapijo vozijo petkrat na teden. To v denarju pomeni dodatnih 190 evrov na teden, ki pa jih iz družinske blagajne ne morejo pokriti. Zato so odvisni od sorodnikov in dobrotnikov,« je razložila dečkova mamica Mihela, ki jima z Alešem največ pomeni borba za sinka, ki jima je kljub vsem naporom, tudi svojevrstno darilo. „Naučil nas je, kaj zares šteje v življenju. Ko bi vedeli, kako zelo nas radosti vsak napredek v njegovem razvoju! To so za nekoga morda minimalne spremembe, a za nas ogromne in neprecenljive. Vsaka izboljšava, pa če je še tako majhna, nas navdaja z upanjem, da je marsikaj mogoče. Več, kot smo mislili sprva. Zato si tega upanja ne pustimo vzeti. Je naša motivacija, središče našega sveta. Verjamemo, da tudi našega Luko čaka lepa prihodnost,“ poudarjata Mihela in Aleš, ki sta nam tudi razložila, da so sprava zamaške prodajali na Koroškem, potem pa je tamkajšnji podjetnik prenehal z odkupovanjem. K sreči se je kmalu pojavil drugi podjetnik iz Grosupljega, kar je pomenilo, da lahko Slovenci še naprej zbiramo zamaške, kajti v Grosupljem imajo kapacitete, da bi lahko odkupili vse zbrane zamaške po Sloveniji.

Torej, vsi tisti iz širše Slovenije, ki ste v preteklosti že zbirali zamaške, bi le-te lahko zbirali še za Luko Brajlih. Zamaške prevzema Bogomir Dolenc osebno in mama Luke, Mihela preko telefonske številke 051/395-946. Potrebno je namreč organizirati prevoz, kajti do Grosupljega, kar je za Lukovo družino vsekakor dodatni strošek. A kljub temu, če imate možnost lahko zbirate zamaške v omenjenih zabojnikih ali pa kar doma, v šoli, v društvu…, potem pa pokličete fantovo mamo. Če želite Luki pomagati, lahko zbirate zamaške od sokov, mleka, tekočih jogurtov, začimb, kislega zelja, šamponov in gela za tuširanje, tekočih pralnih praškov, mehčalcev, čistil in podobno. Če pa lahko prispevajte tudi kakšen evro, kajti vse je dobrodošlo.

„Že v naprej bi se rada zahvalila vsem, ki nam pomagajo bodisi z donacijami, bodisi vsakemu posamezniku, ki pomaga pri zbiranju zamaškov in z brezplačnem prevozom zamaškov do nas in seveda še do odkupnega mesta, saj brez njih se ne bi stroškovno izneslo zaradi nizke odkupne cene“, še pove hvaležna mamica Mihela.

Torej rehabilitacija predstavlja za družino velik strošek, ki ga sami ne zmorejo več, zato naprošajo javnost, da priskoči na pomoč. Poleg zbiranja zamaškov za Luko lahko prispevate tudi na TRR SI 56 0443 0000 0433 025, REFERENCA: SI00 83777946 NAMEN: Luka Brajlih.

Fotografije: Družinski arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: