Skip to content

Policija ima polne roke dela: Neverjetno, kaj vse so zmožni drzni tatovi…

V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1564 klicev, od tega 440 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 118 nanašalo na kriminaliteto, 132 na javni red in mir ter 148 na prometno varnost. Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 5 drznih tatvin, 34 tatvin, 9 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in 9 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v dveh primerih nasilja v družini, kjer obvestila še zbirajo. Obravnavali so 35 prometnih nesreč z materialno škodo, 6 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. Petim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 25 krat na javnem kraju in 9 krat v zasebnem prostoru. Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 6 nezakonitih prehodov državne meje.
Kriminaliteta-vlomi:
V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 1500 evrov.
Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Materialna škoda znaša okoli 3000 evrov.
Na Viču je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 4000 evrov.
V Domžalah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena denarnica in nakit. Škoda znaša okoli 700 evrov.
V Kočevju je bilo vlomljeno v dve kleti, od koder je bilo odtujeno orodje in obutev. Skupna škoda znaša okoli 500 evrov.
Na Vrhniki je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina in tobačni izdelki. Materialna škoda znaša okoli 800 evrov.
Drzne tatvine
V petek, okoli 16.30, smo bili obveščeni o drzni tatvini v Ivančni Gorici, kjer je več neznancev pristopilo so stojnice, kjer so s pogovorom zamotili oškodovanca in mu medtem iz denarnice odtujili gotovino. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.
V petek, okoli 17.30, smo bili obveščeni o drzni tatvini v Grosupljem, kjer je več neznancev vstopilo v trgovino, kjer so s pogovorom zamotili prodajalko in ji medtem iz blagajne odtujili gotovino. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.
V petek, okoli 10. ure je do stanovanjskega bloka v centu Ljubljane pristopil neznanec in oškodovanko po domofonu pozval, da pride podpisati pošto. Med časom, ko je oškodovanka odšla do vhoda, je v njeno odklenjeno stanovanje vstopil neznanec in iz njega odtujil denarnico z vsebino. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilca in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.
V petek, okoli 12.30 ure smo bili obveščeni, da je na območju Ribnice, do hiše oškodovank pristopil neznanec, ki je nato vstopil v hišo, se z obema pogovarjal, nato pa ob izhodu s hodnika odtujil denarnico z vsebino. Opis: moški kratkih svetlih las, oblečen v modro majico. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilca in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.
V petek, okoli 16.30 ure smo bili obveščeni, da je na območju Most v dopoldanskih urah, do hiše oškodovancev pristopil neznanec, ki ju je s pogovorom o izvajanju telekomunikacijskih del zamotil in jima iz hiše odtujil nakit in gotovino. Opis: moški star okoli 40 let, temnih las, oblečen je bil v temno modro majico. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilca in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.
Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe
Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države
V petek, okoli 18.30 so policisti na območju Logatca ustavili osebno vozilo slovenskih registrskih označb in ugotovili, da je drž. Sirije v vozilu prevažal še 3 drž. Sirije, ki so pred tem bili že nastanjeni v prostorih azilnega doma. Osumljencu je bila odvzeta prostost in bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, postopki s tujci pa še potekajo.
Prometna varnost
V petek, okoli 20.30, smo bili obveščeni o prometni nesreči na Poljanski cesti v Ljubljani v kateri so bili udeleženi voznik osebnega vozila in mopedist s sopotnikom. Ugotovljeno je bilo, da je voznik mopeda nepravilno prehiteval kolono vozil in trčil v voznika osebnega vozila, ki je na začetku kolone zavijal levo. V nesreči se je voznik mopeda huje poškodoval, njegov sopotnik pa lažje. Zoper voznika mopeda bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.
V petek, okoli 12.30, smo bil obveščeni o prometni nesreči na parkirišču na Toplarniški ulici v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Nesrečo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je vzvratno zapeljal iz parkirišča in trčil v kolesarja. V nesreči se je kolesar lažje poškodoval. Zoper povzročitelja sledi prekrškovni postopek.
V soboto, okoli 9.30 je na Kratki poti v Ljubljani prišlo do nesreče med voznikom osebnega vozila in kolesarjem. Nesrečo je povzročil voznik, ki je izsilil prednost kolesarju. V nesreči se je kolesar lažje poškodoval, zoper povzročitelja pa sledi prekrškovni postopek.
Pripravila: Aleksandra Golec, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja