Skip to content

Slovenski sodniki vodijo polfinalni spopad EURA med Španijo in Francijo

Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija – Italija (Gelsenkirchnen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.

V za Berlinom in Hamburgom tretjem največje nemškem mestu, ko se bosta v torek zvečer (21h) na leta 2005 zgrajeni Allianz Areni v Münchnu (66.000 sedežev) za finalno vstopnico na polfinalnem obračunu pomerila Španija – Francija bo glavni sodnik srečanja 44-letni Mariborčan Slavko Vinčič. Ob vzdolžnih črtah igrišča bosta še pomočnika Tomaž Klančnik (na sliki levo) in Andraž Kovačič (na sliki desno), slovenski kvartet sodnikov pa dopolnjuje še glavni VAR sodnik Nejc Kajtazović iz Kranja. Pomočnika video sodnika (AVAR) bosta Italijana Paolo Valeri in Massimiliano Irrati, četrti sodnik Ivan Kružliak in rezervni pomočnik sodnika Branislav Hančko prihajata iz Slovaške, kontrolor sojenja pa bo Nizozemec Bjorn Kuijpers.

Slovenec bo tako po EURU 2020, ko je sodil četrtfinalni dvoboj med Belgijo in Italijo v Münchnu, upravljal še svoj drugi izločilni dvoboj na tekmah Evropskega prvenstva. Spomladi letos je v Ligi prvakov Slavko Vinčić (FIFA od 2010) marca sodil na povratni tekmi osmine finala Bayern München – Lazio, sledil je četrtfinalni dvoboj med Borussio Dortmundin Atleticom iz Madrida in finale 1. junija na kultnem Wembleyu v Londonu med Borussio Dortmund in Realom iz Madrida.

Za Slavka Vinčića je to sicer že četrto evropsko prvenstvo, saj je bil leta 2012 i  2016 kot dodatni pomočnik sodnika za prečno črto, s piščalko ap je upravljal na EP 2021 in Euru 2024. Na Evropskem prvenstvu leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini, ko je sodil Damir Skomina (FIFA od 2003-2021) je bil 5 sodnik v skupinskem delu na tekmah Nizozemska-Danska (Harkiv), Švedska-Anglija (Kijev) ter v četrtfinalu Nemčija- Grčija (Gdansk). V isti vlogi je bil Vinčić tudi na Euru 2016 v Franciji, kjer je Skomina vodil tekme Rusija- Slovaška, Švica – Francija, dvoboj četrtfinala Wales -Belgija (Lille) ter predtem še v osmine finala Anglija – Islandija (Nica). Poleti 2021 pa je na Euru 2020 Slavko Vinčić sodil tekmi skupinskega dela Švica-Turčija (Baku), Španija-Švedska (Sevilla) ter četrtfinale med Belgijo in Italijo v Münchnu.

Na Allianz areni, kjer je 20. junija slovenska nogometna reprezentanca igrala drugo tekmo na Evropskem prvenstvu proti Srbiji, je bil Vinčić že štirikrat v vlogi glavnega moža s piščalko in 7. novmebra 2018 kot dodatni pomočnik za vrati na (FC Bayern Munchen – AEK Atene, sodnik Matej Jug). Prvič je 44-letni Mariborčan na Bavarskem sodil 17. marca 2020 dvoboj Bayern – Chelsea, na EP 2021 je upravljal dvoboj četrtfinala med Italijo in Belgijo, 11. aprila 2022 je vodil povratno tekmo četrtfinala lige prvakov 22/23 Bayern- Villarreal, v minuli sezoni lige prvakov pa je 5. marca 2024 sodil tekmo osmine finala lige prvakov med Bayern – Lazio. 

Med slovenskimi kontrolorji sojenja je bil na Bavarskem nazadnje Darko Čeferin, ki je 2. julija v osmini finala EP (Romunija- Nizozemska) analiziral sojenje nemške sodniške ekipe, ki jo je vodil Felix Zwayer. Pred tem je bil na Bavarskem častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki je 17. marca 2021 opravljal nalogo kontrolorja sojenja na povratni tekmi osmine finala lige prvakov (Bayern – Lazio), poleg 19. maja 2012, ko je drugič v svoji karieri v vlogi kontrolorja sojenja deloval na finalni tekmi Lige prvakov (Bayern – Chelsea).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja