Skip to content

Poleg druženja in zabave, so mladi pridobivali osnovno znanje iz gasilskih veščin

Obiskali smo udeležence gasilskega mladinskega tabora v Zbigovcih

Podobno kot že vrsto minulih let, je Gasilska zveza Gornja Radgona (GZ GR) tudi letos v poletnih počitnicah organizirala gasilski mladinski tabor. Letošnje štiridnevno druženje bodočih gasilk in gasilcev, ki je potekalo v drugi polovici prvega julijskega tedna, je potekalo ob gasilskem domu v Zbigovcih. Nekaj čez 50 mladih gasilcev in gasilk v starosti med 6 in 16 let iz gasilskih društev iz občin Apače in Gornja Radgona, se je družilo, zabavalo in tudi učilo med četrtkom in nedeljo, mi pa smo jih obiskali v soboto, 6. julija, ko so mladi gasilci in njihovi mentorji lahko pokazali, kako poteka tovrstni tabor.

Za mlade tabornike in organizacijo tabora, katere sta med drugimi obiskala tudi radgonska županja Urška Mauko Tuš in predsednik GZ GR Vladimir Cvetkovič, je skrbelo več kot 20 mentorjev oz. starejših gasilcev. Tabor, ki ga je vodila Monika Vogrinec, ki je pri GZ GR zadolžena za podmladek, so svojo prisotnostjo počastili tudi Stanko Bratuša, poveljnik GZ GR, občinska gasilska poveljnika občin Apače in Gornja Radgona, Peter Horvat in Matej Peršak. Prišli so tudi: predsednik PGD Zbigovci Miran Jaušovec, ter predstavnika mladinskih komisij gasilskih zvez Maribor (Boštjan Lemez) in Lenart (Maja Ješovnik), tako da je dejansko bilo pestro in zanimivo.

Ob tem kaže omeniti, da so finančna sredstva za tabor prispevali: GZ GR, prostovoljna gasilska društva iz katerih so taborniki, nekaj pa tudi starši, če to zmorejo. Udeleženci tabora, katerim je bilo priskrbeljeno vse potrebno, so spali v posebnih šotorih, ki so bili nameščeni na ploščadi pred domom gasilcev v Zbigovcih. Ta ploščad je sicer namenjena za številna druženja, med drugim tudi za tradicionalno gasilsko veselico ob 15. avgustu – Marijinem vnebovzetju. Letošnja veselica bo v soboto, 17. avgusta, nastopil pa bo pevec Dejan Vunjak. Kakorkoli že, tovrstni tabori so za mlade gasilce izjemno pomembni, saj tukaj mladi pridobivajo osnovno znanje iz gasilskih veščin. In večina udeležencev tovrstnih taborov pozneje ostane zvestih gasilstvu. (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja