Skip to content

Žalostno; Za rojstni dan ali poroko spuščeni golobi ne vedo samo živeti…

Ljubitelji živali ostro nasprotujejo „okrasu“ zasebnih slovesnosti z živimi pticami

Različna društva, ki se borijo za zaščito živali in sploh ljubitelji različnih živih bitij, pogosto naletijo na različne primere mučenja, zaničevanja in zlorabljanja živali, od rejenih oz. komercialnih, do hišnih ljubljenčkov in tudi prostoživečih žvali. Tako so iz Društva za zaščito živali Pomurja sporočili, da so s strani obiskovalcev murskosoboškega gradu in mimoidočih občanov prejeli več prijav in še vedno jih prejemajo glede golobov, ki jih je pri soboškem gradu nekdo spustil in niso sami prišli na to mesto, sedaj pa so videti izgubljeni in se ne znajdejo, saj so očitno odraščali v domačem okolju, med skrbniki.

„Ena od občank nam je napisala: Upam, da lahko kako pomagate. Na Grajskem dvorišču se že cel dan zadržuje približno 6 golobov, ki so bili verjetno pripeljani kot »okras« za kako poroko ali praznovanje rojstnega dneva. Golobi ne morejo odleteti, tako da se bojim da so prepuščeni sami sebi… Druga občanka je napisala: Sem Sobočanka in že tri dni opazujem štiri nebogljene golobe pred Soboškim gradom. Pred dnevi je imela elitna družba rojstno dnevno zabavo in si je zamislila spuščanje 40 golobov. Večina jih je odletela tile pa so žal nemočni, izgubljeni ostali prepuščeni plenilcem, saj se v naravi ne znajdejo. Opozorili smo organizatorja zabave, kateremu pa je vseeno: Mi smo golobe plačali nam je zbrusil!” je prensla razmišljanje ljubiteljev živali, predsednica DZŽ Pomurja Trezika Cvetko.

Dodala je tudi, da tovrstno ravnanje z ubogimi golobi, ni v skladu s predpisano zakonodajo o zaščiti živali, in sicer, da si nekdo kupi/nabavi živali za zabavo in mu za posledicami, ki jih povzroči njegovo nevestno ravnanje, četudi se ugotovi, da živali trpijo in je na to opozorjen (v tem primeru organizator rojstnega dne) pa mu je kljub temu vseeno. Gre za skrajno nevestno in nedopustno ravnanje z živalmi. Očitno v tem primeru ne gre za prostoživeče, ampak za živali iz načrtne reje in jih je potrebno drugače obravnavati. „Srčno upamo na mirno in lepo rešitev in da v prihodnje ne bi več prihajalo do tega,“ poudarjajo v DZŽ Pomurja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: