Skip to content

Mlada pevka Julie predstavlja novo balado

Krhka kot vrtnica in globoka kot ljubezen

Sedaj že uveljavljena pomurska glasbenica Julija Fajhtinger, z umetniškim imenom Julie, katere se je oprijel slogan, da skrbi „za vsako uho“ je izdala novo skladbo, ki nosi naslov Home to you. Gre za balado, ki je „krhka kot vrtnica in globoka kot ljubezen,“ je zapisala glasbenica od izidu skladbe, za katero je posnela tudi videospot. Kot je še zapisala, gre za sanjsko pesem, katere sestava spominja na odnos med zaljubljencema, ki ne preživi zaradi začetne zaljubljenosti, ampak zaradi tega, kako dobro dva nadaljujeta z vlaganjem v ta odnos do konca.

Sicer pa, poleg poučevanja bodočih glasbenikov, Julija Fajhtinger tudi sama zabava mlade in manj mlade, s čem potrjuje, da lahko tudi glasbenica posameznica zabava in navduši prisotne na različnih kulturnih in zabavnih dogodkih. Mlada glasbenica Julie iz Murske Sobote več kot očitno pozna želje vseh generacij. Magistrica profesorica glasbe, mentorica petja, kantavtorica, spremljevalna vokalistka in kitaristka Tinkare Kovač, certificirana inštruktorica joge za otroke in najstnike…, je vesela dela z vsemi generacijami. Želi si, da učenci začutijo pomen glasbe in da ta skozi spoznavanje telesa lahko zazveni v njih samih. Enako velja tudi za poslušalce njenih samostojnih ali spremljevalnih nastopov na koncertih, družinskih, poslovnih in sploh zabavnih dogodkih. Njena pevska pot se je začela z urami klasičnega petja na glasbeni šoli. Bila je članica zbora Carmina Slovenica, različnih vokalnih in glasbenih skupin, s katerimi se je doma in v tujini udeleževala revij in turnej. Sodelovala je z SNG Maribor in v operi Čarobna piščal, kjer je nastopala kot pevka in klarinetistka.

Pevske izkušnje si je doma in v tujini nabirala pri različnih profesorjih petja, kot so: Wendy Parr (holistični način učenja petja, tehnike, pisanja skladb, spoznavanje ˝mindseta˝, ki je nujno potreben pri izvajalcih v glasbeni industriji); Mindy Pack (tehnika petja, uporaba v praksi, ohranjanje zdravega glasu in praktična uporaba slamic – Voice Straw, za pravilni trening petja); Katie Riggs (tehnika petja in uporaba v praksi); Nataša Nahtigal (tehnika petja in uporaba v praksi); Melissa Cross (spoznavanje in anatomska predstavitev delovanja ekstremnih glasov, tehnika za ekstremne vokaliste (scream, distorzija in growl), uporaba vaj v praksi – za stile rock, metal); Mary Zimmer (spoznavanje delovanja ekstremnih glasov, tehnika za ekstremne vokaliste (scream, distorzija in growl), uporaba vaj v praksi za stile, ki vsebujejo glasove teh vrst); Laurel Irene (znanstvena obravnava glasu in njegovih sestavin čez različne raziskave in delanje s programom Voce Vista in podiranje stereotipov o petju – vsak lahko poje kar koli, le različna uporaba pevskega aparata); Diva Satanica (praktična izvedba ekstremnih vokalov in vaje, ki jih mogajo okrepiti in uporabiti v praksi); Joshua Alamu (tehnika petja, predstavitev okraskov v pop glasbi, kako izoblikovati svoj stil petja, ekstremne oblike petja v popu in rocku)…

Med drugimi je dobitnica Priznanja za umetniško delo PEF in dobitnica dveh Perlachovih nagrad za dosežke na področju glasbene umetnosti. Septembra 2018 je postala certificirana inštruktorica joge za otroke (YAI – Yoga Alliance International), marca 2019 pa certificirana inštruktorica joge za najstnike. Je magistrica profesorica glasbe. Njeno magistrsko delo ima naslov Uporaba skladb, ki posegajo na jazz področje na glasbenih šolah in uvrstitev klarineta v nadstandardne jazz programe. Trenutno kot pevka in kitaristka nastopa pod umetniškim imenom Julie, prav tako pa je spremljevalna vokalistka, kitaristka in klarinetistka pri Tinkari Kovač.

Julija Fajhtinger, ki je bila rojena leta 1994 v Murski Soboti, je svojo glasbeno pot začela na glasbeni šoli v domačem mestu. Zaključila je osnovno glasbeno izobraževanje iz klarineta (pri Jožetu Grlecu) in nauka o glasbi. Po končani nižji glasbeni šoli, je več let kot klarinetistka sodelovala še v pihalnem orkestru. Obiskovala je Gimnazijo v Murski Soboti. Izobraževala se je iz klasičnega petja in iz klavirja. Po končanih razredih klasičnega petja, je obiskovala ure modernega in jazz petja. Leta 2010 je postala članica vokalne skupine Bel Canto pod vodstvom profesorice petja Gabriele Bratina in se s skupino udeležila različnih tekmovanj in revij (Slovakia Cantat v Bratislavi…). Od leta 2012 je bila tudi članica zbora Carmina Slovenica in se udeleževala turnej. Leta 2012 je postala vodja vokalne skupine Angelski Biseri v Murski Soboti, ki je bila sestavljena iz deklet, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo. Kot vokalistka, kitaristka, klarinetistka in back vokalistka je sodelovala pri različnih glasbenih skupinah (Art Music Orchestra, 80’s project, Sugarfree, Julie & The Diamonds, Happy Vibe…) in pri raznih projektih. Sodelovala je pri projektu Goethe – Instituta Ljubljana (˝Lasst Wörter klingen – Kreatives Schreiben mit Musik) in na zaključnem koncertu v Studiu 14 Radia Slovenija. Z glasbenimi skupinami se je udeležila raznih festivalov v Sloveniji in tujini (FENS – Slovenija, Mano festival – Nemčija, Kissziget – Madžarska, Festival Kult Štajerska, Orto Fest, Festival Lent, Scena Fest, Festival Velenje, Poletje z biseri, Open Smile Jam…). Dodiplomski študij prve bolonjske stopnje je zaključila na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru na Oddelku za glasbo, smer Glasbena pedagogika. Med študijem je svoje znanje iz klarineta dopolnjevala pri profesorju Slavku Kovačiču, znanje iz petja pa pri profesorju Marjanu Trčku in profesorici Simoni Raffaneli Kranjc. Tekom študija je sodelovala v duo zasedbi (kitara, klarinet) in triu klarinetov, velikokrat pa nastopala kot solistka. V letu 2016/2017 je obiskovala magistrski študij glasbene pedagogike, kjer je zaključila z vsemi izpiti. Z oktobrom 2018 je z odliko magistrirala in postala magistra profesorica glasbe…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: