Skip to content

Bakos.si

Ob obnovljenih stopnicah na grajski vrh, tudi skulpture!

Radgonska občina poskrbela za vzpostavitev razglednih točk s krožno rekreacijsko potjo Strmina; Zraven so tudi štiri skulpture namenjene Ognju, Zraku, Vodi in Zemlji

V okviru obeleževanja 26. občinskega praznika v Gornji Radgoni, ki po nekoliko duhovitem zagotovilu domačega župana Stanislava Rojka, traja „od Male maše (8.9.) do Martinovanja (11.11.)“, so odprli in namenu predali kar nekaj prometnic in podobnih pridobitev, ki izboljšujejo kakovost življenja občanov. Sem sodi tudi otvoritev obnovljenega dela stopnic na Radgonski grad in skulptur Marka Pogačnika, Unescovega umetnika za mir, kar je urejeno v okviru projekta Vzpostavitev razglednih točk s krožno rekreacijsko potjo »Strmina« Gornja Radgona. Pridobitev, ki so jo s priložnostnim kulturnim programom, odprli ob vznožju stopnišča na grad, tik ob reki Muri, na Jurkovičevi ulici, je sicer sofinanciranega s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Za glasbene točke na otvoritvi, katero je vodila Majda Ferenc, sta poskrbeli mladi umetnici, obe Urški, in sicer Urška Starovasnik, vokal in Urška Supej, na kitari. Še pred uradno predajo pridobitve v uporabo, sta prisotne pozdravila župan Stanislav Rojko, ki je spregovoril tudi o dosežkih občine v minulem obdobju in tekočih ter bodočih naložbah, ob tem še avtor skulptur, ugledni kipar Marko Pogačnik, ki je med drugim spregovoril o svojih skulpturah in o njihovem pomenu.

Sicer pa, z namenom prebuditi grajski hrib za različne aktivnosti, se je občina Gornja Radgona v letošnjem letu prijavila na 5. javni poziv LAS Prlekija s projektnim naslovom »Vzpostavitev razglednih točk s krožno rekreacijsko potjo Strmina«. Projekt je bil s strani LAS Prlekija odobren, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oziroma Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, pa je za izvedbo taistega projekta priznalo le delno sofinanciranje. Kot je pri nas običaj, zaradi administrativnih težav so z izvedbo del lahko pričeli šele v poznih poletnih mesecih, zato se bodo nadaljevala še v naslednjem letu. V letošnjem letu je v načrtu izgradnja še ene razgledne ploščadi, že je končana večina naložbe: „Postavile so se štiri umetniške skulpture, tri na grajskem hribu, ena od teh je postavljena ob reki Muri. Obnovil se je osrednji, najtežji del grajskih stopnic, ki ga je s svojimi zaposlenimi izvedel lokalni samostojni podjetnik Vlado Šiško. Ob tem moramo ne samo omeniti, temveč izpostaviti izjemno delo Branka Mlinariča, kot avtorja in konstruktorja stopnic – ob pomoči Mirka Kurbusa, kot strokovnjaka za kovinarstvo,“ je med drugim povedala Majda Ferenc, višja svetovalka v občinski upravi, ki je dodala, da so si nalogo obnove zadnjega oz. dokončnega dela stopnic zadali za naslednje leto.

Za vse, ki želijo še več aktivnosti, rekreacije in tudi opazovanje okolice, bo tako vzpostavljena krožna rekreacijska pot, dolga približno en kilometer. Začne se ob reki Muri in mestu med Slovenijo in Avstrijo in poteka po strmih stopnicah navzgor. Pot se nato nadaljuje po Čremošnikovi ulici – mimo cerkve Sv. Petra in muzeja Špital, nato mimo Aleje velikih in spominskega parka »Nikoli več« – po Jurkovičevi ulici mimo znamenite vinske kleti Radgonskih goric. Pot se bo sklenila na Kerenčičevi ulici pri TIC, spet v bližini reke Mure oz. tamkajšnjega pristana in prireditvenega prostora.

Tokrat je kamnite skulpture vsem, ki so si jih ogledali, podrobneje predstavil njihov avtor, Marko Pogačnik, ki sodi med najbolj znane slovenske umetnike. Je akademski kipar, pisatelj, umetnik, ki s svojimi deli zdravi zemljo. Je tudi oblikovalec slovenskega grba, mimogrede pa je bil tudi dober prijatelj nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Slovenski avantgardni umetnik Marko Pogačnik, ki je prejemnik častnega naziva Unescov umetnik za mir, ima odlično sopotnico na področju umetniškega ustvarjanja, svojo ženo Mariko. Prav Marko in Marika Pogačnik sta za Radgončane ustvarila štiri umetniške skulpture, posvečene štirim elementom narave – Ognju, Zraku, Vodi in Zemlji, ki so jih umestili na izbrana mesta na grajskem pobočju in ob nabrežje Mure, kjer bodo ostala z nami za vedno. Akademski kipar Marko Pogačnik, oblikovalec slovenskega grba, avtor izjemnega opusa knjig in številnih mednarodnih delavnic, v katerih se posveča procesom zdravljenja Zemlje in raziskovanju novih oblik sobivanja med ljudmi in naravo, sam zase pravi, da je ekolog več-dimenzionalnega prostora.

Rodil se je leta 1944 v Kranju in je leta 1967 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Kmalu so ga pritegnila avantgardna gibanja, ki so zanikala tedanja merila v umetnosti in skupaj s somišljeniki iz legendarne skupine OHO se je usmerili v nove oblike neposrednega umetniškega izražanja: konceptualno umetnost, performans in krajinsko umetnost (land art). Ustanovili so prvo samooskrbno ekološko vas na območju nekdanje Jugoslavije, komuno v Šempasu, ki je bila hkrati umetniško in duhovno središče. Ljudje so jih lahko obiskali ali tam brezplačno bivali in se vključili v delo in ustvarjanje. V letih kmetovanja se je Marko Pogačnik globoko povezal z naravo in njenimi energijami. Začutil je Zemljino zavest, »utelešeno« v elementarnih bitjih narave. Ukvarjati se je pričel z akupunkturo Zemlje in na njene akupunkturne točke polagal kovane igle. Kmalu je ugotovil, da ukvarjanje z zavrtimi pretoki življenjskih sil za zdravje prostora ni dovolj, zato je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja navezal trajen dialog z elementarnimi bitji in razvil litopunkturo, kjer na akupunkturne zemljine točke postavlja kamne z vklesanimi kozmogrami.

Vsak kraj na Zemlji ima namreč svojo zavest, svojo lastno pamet. Preko občutkov in notranjih slik lahko prepoznamo njegove samozdravilne potenciale in skrite ekološke travme, ki jih je praviloma povzročil človek in so zapisane v spominu kraja. Zadnja tri desetletja se ukvarja z zdravljenjem krajev in pokrajin, ki jih je pohabila sodobna civilizacija. Pred leti je svoje kamnite skulpture postavil tudi v sosednjem Bad Radkersburgu in na njegovo željo oziroma zahtevo – hkrati še eno v Gornji Radgoni. Nahaja se v bližini farne cerkve. V okviru projekta »Vzpostavitev krožne poti Strmina« so ga v mestu penine in sejmov Gornji Radgoni, povabili k sodelovanju kot umetnika in zdravilca Zemlje…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: