Sodelovalo je 11 osnovnih šol, ki so pri delu, pod vodstvom svojih mentorjev, pokazali veliko mero zbranosti, ustvarjalnosti, spretnosti in dobrih kulinaričnih idej
Končana so bila letošnja regijska tekmovanja osnovnošolcev za 14. Zlato kuhalnico. In na vseh regijskih tekmovanjih, ki so v organizaciji Turistične zveze Slovenije s partnerji – Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, potekala v petih srednjih šolah za gostinstvo/gastronomijo in turizem po vsej državi, je omamno dišalo. Jedi pa so kot nalašč bile izbrane za lepo in sončno jesen. Osnovnošolci so namreč letos tekmovali v pripravi mineštre in pirinih palačink s skutno-sadnim nadevom. Zraven pa so postregli brezalkoholni hladni napitek z okusom vrtnic, ki so ga tudi sami pripravili. Ob zaključku tekmovanja so jedi servirali, pripravili razstavno mizo ter jedi ob pogrinjku predstavili ocenjevalni komisiji.
Eno izmed regijskih tekmovanj je potekalo tudi na SŠGT Radenci, kjer je nastopilo 11 ekip iz Podravja in Pomurja, kjer so se mlade kuharice in kuharji, pod vodstvom svojih mentorjev, zelo potrudili, saj so pokazali veliko mero zbranosti, ustvarjalnosti, spretnosti in dobrih kulinaričnih idej. Že pogled na pripravljene pogrinjke je bila prava paša za oči, ki prebudi brbončice. Na pomursko-podravskem tekmovanju so nastopile: OŠ Gorišnica, OŠ Velika Nedelja, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Beltinci, OŠ Stročja vas, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, OŠ Tišina, OŠ Sveti Tomaž, OŠ Slave Klavore Maribor in Martina Konšaka Maribor. Na koncu je komisija, katero so sestavljali sami kulinarični strokovnjaki, odločila, da so štiri osnovne šole prejele zlato priznanje, in sicer: OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Martina Konšaka Maribor, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in OŠ Tišina. Prvi dve šoli sta se tako uvrstili na državno tekmovanje, ostale šole pa so prejele srebrno priznanje. Omeniti kaže, da so si tekmovanje v SŠGT Radenci, ogledali tudi tuji študentje, ki so te dni v Zdravilišču Radenci na mobilnosti v okviru projekta Erasmus+.
Najboljše ekipe z vseh petih regijskih nastopov, se bodo na državnem tekmovanju potegovale za zlato, srebrno in bronasto kuhalnico. Tekmovanje bo potekalo 14. novembra 2023 v Novi Gorici, v okviru Gostinsko turističnega zbora Slovenije in prireditve Dnevi slovenskega turizma. Mimogrede kaže omeniti, da so poleg v Radencih (11 ekip) regijske tekmovanja potekala še v Celju (10), Izoli (8), Ljubljani (12) in Radovljici (9), najboljši iz vseh predtekmovanj pa so se uvrstila na državno tekmovanje.