Skip to content

Pesem je združila šest zborov in stotnijo pevk ter pevcev

Na reviji odraslih pevskih zborov v Apačah nastopili zbori iz treh običn

V času, ko praznujemo jubilejni, 10. Teden ljubiteljske kulture (19.5.- 18.6.), poteka tudi na radgonskem območju veliko kulturnih dogodkov in prireditev. In tako je v Kulturnem domu Apače potekala območna revija odraslih pevskih zasedb, na katerem so nastopili: ŽPZ DU Negova – Sp. Ivanjci, MVK Klopotec Kapela, ŽPZ DU Gornja Radgona, MePZ Jakob Šešerko DU Sv. Jurij ob Ščavnici, Pevska skupina Vrelec Radenci in MePZ Sv. Jurij ob Ščavnici. Revijo, katero so poimenovali „Pesem združuje“ je organizirala JSKD OI Gornja Radgona, povezovala pa jo je prav vodja radgonske OI JSKD Simona Pirc Katalinič. Ob tem je med drugim spomnila, da se Slovenija s tedni ljubiteljske kulture pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem. „Teh je v Sloveniji preko 107.000, vsi pa opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Vseslovenske Tedne ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav JSKD pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi itd. Tudi v naših štirih občinah in celotnem Pomurju v sklopu Tednov ljubiteljske kulture potekajo številni dogodki in tudi današnja revija je eden izmed dogodkov, s katerim bomo obeležili in proslavili Tedne ljubiteljske kulture,“ je uvodoma dejala Simona Pirc Katalinič.

Publiki se je nato predstavilo 6 pevskih zasedb, katere je strokovno spremljala odlična zborovodkinja, dobitnica številnih nagrad in priznanj, Felicita Heric Taškov. „Gostiteljstvo revije je prijazno sprejela občina Apače, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Na območju občine Apače imate številne odlične pevce, ki se večkrat predstavijo na različnih prireditvah v občini in širše. Letošnjo revijo smo prav s tem namenom organizirali v Apačah, saj želimo spodbuditi vaše pevce, da se v naslednjih letih prijavite na našo revijo pevskih zasedb ter pokažete svoj pevski potencial tudi širše,“ je dejala voditeljica, ki je pred mikrofon povabila župana občine Apače, prav tako odličnega pevca, dr. Andreja Steyerja, ki je pozdravil vse prisotne, ob koncu pa je skupaj s predsednico Sveta OI JSKD Slavico Kovačič, zborovodjam podelil priznanja in darila.

Kot prve so zapele pevke ŽPZ DU Negova – Spodnji Ivanjci (Beli cvet, Fala in Roža na vrtu), katerega vodi Vlado Maguša. Če pozorno prisluhnemo, glasbo slišimo povsod. Če pozorno opazujemo, jo vidimo. Če si jo dovolimo začutiti, je glasba vse. Vsaka črka, beseda, dotik, pogled. Glasba pa ni samo melodija, je toplina, uteha, vzpodbuda, je spomin in hram občutkov. In moški vokalni kvintet Klopotec Kapela, katerega umetniški vodja je Anton Divjak, pravi da lepa pesem srce razvedri in tako naj ostane vse prihodnje dni. Tokrat so nam srce razvedrili s skladbami; Ko bo prišla pomlad, Oj, le prebudi se in Enajst je urca bila. Glasba je bližnjica do čustev, je menil Tolstoj. In le s težavo mu nasprotujemo. Skrbno jo izbiramo glede na priložnost in vzdušje, ki ga želimo ustvariti, ne glede na to ali smo sami ali v družbi. Glasba pomembno spremlja vse velike prelomnice v naših življenjih. Pojemo ob rojstnih dnevih, praznikih, ob zaključku šolanja, vrtimo jo na porokah in pogrebih. Pojemo jo novorojenim in ostarelim. Imamo svojo najljubšo pesem, ki jo poslušamo, kadar smo veseli, in najljubšo pesem, ki jo poslušamo, kadar smo žalostni.

Pevke Ženskega pevskega zbora pri DU Gornja Radgona, ki ga vodi Laura Vučak, so nam zapele dve skladbi: Mrzel veter tebe žene in Tam gori za našo vasjo. Pevci MePZ »Jakob Šešerko« DU Sv. Jurij ob Ščavnici pa so pod vodstvom Vlada Maguša, zapeli skladbi: Nate mislim ter Naj bo pomlad. „Glasba je tako pomemben in neobhoden del našega življenja, da so jo poskušali razumeti, o njeni veličini misliti, govoriti, pisati skorajda vsi veliki ustvarjalci in humanisti. Tudi francoski pisatelj, pesnik, dramatik, akademik in politik Victor Hugo pravi, da ‘Glasba izraža tisto, kar ne more biti izrečeno in tisto, o čemer je nemogoče molčati’. Glasba torej ni samo pomembna, glasba je človekova nujnost,“ je dejala voditeljica Simona, ki je napovedala pevce skupine Vrelec Radenci, ki so zapeli pesmici: Kaj ti je deklica in Rož, podjuna, zila. Umetniški vodja pevske skupine Vrelec je Anton Divjak. Kot zadnji zbor na reviji je nastopil MePZ Sv. Jurij ob Ščavnici. Zapeli so pesmice: Ko v hribe k svoji dečvi grem, Sonce ljubo in Jubilate delo.

Ker se je v lanskem letu, 7. oktobra, v 90. letu starosti poslovil skladatelj džezovske in zabavne glasbe ter pianist Jure Robežnik, ki se je podpisal pod več kot 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke, ki jim vsi znova in znova radi prisluhnemo, smo prisluhnili tudi v Apačah. Kdo ne pozna zimzelenih melodij, kot so Pegasto dekle, Ti si moja ljubezen, Orion, Na vrhu nebotičnika… Eno izmed njegovih najlepših melodij je pa prav gotovo skladba Mlade oči, za katero je besedilo napisal Dušan Velkaverh. Prav s skladbo Mlade oči, ki do jo skupaj izvedli vsi pevci in pevke, so ob koncu pokloniti velikemu glasbeniku, Juretu Robežniku.

Tako voditeljica revije, sicer vodja radgonske OI JSKD Simona Pirc Katalinič, kot apaški župan, dr. Andrej Steyer, sta v svojih nagovorih izrazila željo, da bi že prihodnje leto na območni reviji nastopil tudi kakšne pevski zbor iz občine Apače, kjer je tudi veliko različnih kulturnih društev, a pevskega zbora (še) nimajo. Tako so na tokratni območni reviji nastopila le po dva zbora iz občin Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: