Skip to content

Prijateljski koncert za slovenske in avstrijske poslušalce začinil Leopold I.

Učenci glasbenih šol iz slovenske in avstrijske Radgone navdušili ljubitelje glasbe

Odlično sodelovanje med glasbenima šolama z obeh bregov reke Mure, iz Gornje Radgone in Bad Radkersburga, se je nadaljevalo z novim skupnim „Prijateljskim koncertom – Freundschaftskonzert“, ki je potekal v veliki dvorani doma kulture v Gornji Radgoni. Učenci iz Zasebne glasbene šole (ZGŠ) Maestro iz Gornje Radgoni ter Glasbene šole mesta Bad Radkersburg (Musikschule der Stadt Bad Radkersburg), so še enkrat uprizorili čudovit večer, ko so navdušili množice prisotnih poslušalcev, med katerimi sta bila tudi ravnatelja obeh šol Melita Vulc in Alfred Ornig. Tokrat ni bilo velikih govorov, le krajši pozdrav domače županje Urške Mauko Tuš, in krajših „uvodnikov“ voditeljice Nike Škof, vse ostalo pa je bila govorica glasbe.

„Dragi zbrani, današnji večer je sijajen primer tega, kako glasba presega meje. Meje med državami, meje med jeziki, meje med ljudmi. Današnji Prijateljski koncert je živi primer ideje o moči glasbe. Je primer združevanja in povezovanja skozi muziciranje, ki ga ZGŠ Maestro in Glasbena šola mesta Bad Radkersburg vzdržujeta več kot desetletje,“ je uvodoma dejala modaratorka prireditve Nika Škof, podobno pa je v svojem pozdravnem nagovoru povedala tudi županja občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš. V Prijateljski koncert je množico prisotnih glasbeno uvedla Komorna skupina učencev tolkal ZGŠ Maestro s svojo avtorsko skladbo, svojevrstno himno glasbene šole, ki so jo pripravno naslovili z Maestro. Skozi žanrsko pester večer pa so zadovoljni obiskovalci doživeli različne zasedbe, interpretacije slovenskih in tujih skladb ter bogat glasbeni izraz. In na koncu so vsi bili zadovoljni, kaj zadovoljni – navdušeni. Glasba je namreć svojevrsten jezik, ki ga razumemo vsi. Ni nam potrebno znati brati notnih zapisov za to, da lahko uživamo v njeni melodiji, ritmu, harmonijah. Le prisluhniti ji moramo, ji dovoliti, da se dotakne naših spominov, hrepenenj in obetov ter za tem nežno opazovati, kaj izvabi iz nas. Glasba je svojevrsten sestanek ali nekoliko bolj zapeljivo, zmenek s čustvi…

ZGŠ Maestro sicer letos beleži 15. leto delovanja. Od samih začetkov si prizadevajo k čezmejnemu sodelovanju z Glasbeno šolo mesta Bad Radkersburg, kar obema šolama ter njunim učencem prinaša dragocene izkušnje. Povezovanje so vzpodbudili s prvim koncertom učiteljev ZGŠ Maestro v Zehnerhausu v avstrijski Radoni leta 2011. Leto za tem, so si oder delili učitelji obeh šol. Nato so pričeli prirejati skupne, Prijateljske koncerte učence, in sicer izmenjaje na obeh straneh meje. Vsako leto se tako mladi glasbeniki, zdaj že povsem ustaljeno, srečujejo bodisi v Gornji ali v avstrijski Radgoni. Delijo naklonjenost do glasbe ter skupaj ustvarjajo izkušnjo tega, da je mogoče v jeziku glasbe govoriti s sosedi ter s tem sklepati nove vezi. „Tudi v času pandemije sta glasbeni šoli ohranili sodelovanje in leta 2020, ki je bilo proglašeno tudi za Beethovnovo leto, izvedli skupni projekt. Več kot 70 učencev obeh šol se je združilo v orkester na daljavo in z željo po krepitvi občutka skupnosti tudi v času socialnega distanciranja zaigralo Odo radosti,“ je spomnila voditeljica Nika Škof.

Direktorica ZGŠ Maestro, Melita Vulc si s svojimi zaposlenimi ne prizadeva le k temu, da učencem omogoča kakovostno glasbeno izobrazbo in mednarodna sodelovanja. Ob tem, ko vestno sledijo nacionalno priznanemu programu za glasbene šole, učence in njihove želje aktivno vključujejo v svoj izobraževalni proces. Tako se mladi ob klasični glasbi in popularnih klasikah srečujejo tudi z sodobno popularno glasbo. Na željo učencev so letos tako k sodelovanju povabili prav posebnega gosta. Radgončana, ki ne bere not, a obvlada glasbo. Reperja, ki je navdih mladim glasbenikom in ki radgonsko narečje postavlja na zemljevid slovenske glasbene scene. Glasbenika, ki ga poznamo pod umetniškim imenom Leopold I. Na željo učencev je tako učiteljica Doris Šegula za simfonični orkester GŠ priredila komad Leopolda I., Kinderšpil, katerega smo premierno slišali v izvedbi Simfoničnega orkestra Maestro in Leopolda I.

Kakorkoli že, na tokratnem „Prijateljskem koncertu“ so nastopili: Komorna skupina tolkal – Učenci tolkalnega oddelka ZGŠ Maestro (Mentor: Martin Rošer); Deni Voury, diatonična charmonika (Mentor: Dejan Raj); Komorna skupina kitar: Filip Manič, Matic Manič, Anel Bek Žuvela, Tara Mlaker (Mentor: Mitja Mastnak); Trio flavt: Ana Marija Bernard, Maja Racman, Nina Gradišnik (Mentorica: Lana Mohorič); Komorna skupina pevcev: Maja Kolarič, Ines Kociper, Iva Milin, Larisa Šafarič, Filip Jakob Veberič (Klavirska spremljava: Leja Ropoša, Kitara: Mitja Mastnak, Bobni: Martin Rošer, Mentorica: Laura Vučak); Godalni trio: Ina Ješovnik, violina, Iva Racam, violončelo, Jaka Srt, bobni (Mentorja: Doris Šegula, Martin Rošer); Pihalni orkester Glasbene šole mesta Bad Radkersburg (Mentor: Thomas Kirbisser); Godalni orkester Maestro: Ajda Zorko, kljunasta flavta, Tia Gaiser, kljunasta flavta (Mentorica: Melita Vulc), Simfonični orkeser Maestro in gost Leopold I (Mentor: Blaž Trobas); Pihalni orkester Maestro (Mentor: Blaž Trobas).

Tudi tokrat je nadvse bila vesela ravnateljica in direktorica ZGŠ Maestro, predvsem da prostore njene šole vsako leto napolnijo s pridnimi, marljivimi, vztrajnimi in motiviranimi učenci ter odličnimi in zaupanja vrednimi pedagogi. Prag šole je v teh letih prestopilo več sto učencev, na profesionalno pot so pospremili kar nekaj slednjih, v tem času pa so se z različnih slovenskih in mednarodnih tekmovanj vrnili z veliko nagrad in priznanj. V šoli predvsem strmijo h kar se da odličnemu odnosu, h kvaliteti, k delavnosti, profesionalnosti, odkritosti, strpnosti, tolerantnosti ter z željo po odprtosti in sodelovanju. Z odličnim mladim homogenim kolektivom, polnim znanja, energije ter volje in želje svoje glasbeno znanje prenašati na mlade glasbenike, jim je uspelo uresničiti vse zastavljene cilje. Ravnateljica ZGŠ Maestro Melita Vulc je še posebej vesela dobrega sodelovanja s starši in skrbniki, lokalno skupnosti ipd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: