Skip to content

Janja Magdič z novo pesniško zbirko “Drobtinice sreče”

Na zanimivem kulturnem dogodku je pisana druščina predstavila zanimivo pesniško zbirko

Po skoraj letu dni, zaznamovanih z ukrepi, povezanimi s pandemijo, je lendavski gledališki oder spet oživel. Obiskovalci literarno-glasbene prireditve so bili vidno zadovoljni, da se v Lendavi spet dogaja! Prisotne je pozdravil Albert Halasz, direktor KKC Lendava. Izrazil je zadovoljstvo, ker je gledališki oder končno spet v funkciji in občinstvo spet v dvorani, kjer so na literarno-glasbenem večeru predstavili drugo pesniško zbirko Janje Magdič iz Velike Polane, z naslovom Drobtinice sreče. Ob pogovoru z avtorico, ki ga je vodila Ivanka Tompa, in branjem njenih pesmi so nastopili glasbena skupina Prašnati ter člani folklornih skupin Folklornega društva Prekmurje Lendava in Kulturnega društva Miško Kranjec Velika Polana. Ti so zaplesali tako na melodije prekmurskih ljudskih pesmi, kakor tudi na skladbe iz repertoarja Prašnatih. Pesmi iz pesniške zbirke Drobtinice sreče so brali: Tanja Trstenjak, Elvira Vaupotič Göncz, Marko Kardinar in Andrej Tibaut.

Pesmi iz zbirke Drobtinice sreče govorijo o lepih in manj lepi trenutkih avtoričinega življenja ali življenja oseb iz njene okolice. Svoje občutke, čustva in misli je Janja Magdič že zelo mlada rada zapisovala v verzih, jih namenila svojim bližnjim in prijateljem ali objavila kakšno pesem v osnovnošolskem glasilu Mladi Prlek, v glasilu gimnazijcev gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v Vestniku, Lindui, zborniku ZKD Lendava Pobiralci rose – dokler ni v letu 2019 izšla njena prva pesniška zbirka Iskrenje srca. V spomladanskem času leta 2020 pa je izšla v samozaložbi njena druga zbirka pesmi Drobtinice sreče. In ker doslej ni bilo priložnosti za uradno predstavitev, so to storili sedaj. Zbirka zajema čez 80 pesmi, ki so strnjene v treh sklopih: Drobtinice sreče, Spoznanja in Življenje so zgodbe. Prva pesem Drobtinice sreče, po kateri sta naslovljena tako sklop kot celotna zbirka, je uvod v njene naslednje pesmi.

„Gre za drobtinice, ne za velike kose pogače, ampak za razmišljanje in čustvovanje osebe, ki ceni in spoštuje srečo v majhnih obrokih, v drobnih radostih…” je med drugim v spremni besedi Pesmi kot podobe življenja, zapisala pisateljica Olga Paušič. Prvi sklop pesmi je najobsežnejši, v njih se avtorica spominja svojega otroštva in mladosti na Krapju, pestrega življenja na kmetih, prvih ljubezni, svoje domačije, lepot prleške in prekmurske ravnice, kulture, različnih dogodkov in običajev ter vseh barv življenja – tudi izgube najbližjih in spoznanj lastne minljivosti. Pesmi se dotikajo vseh obdobij njenega življenja, od otroštva do zdajšnjih let, ko je srečna upokojenka in babica dveh vnukov. Drugi sklop pesmi Spoznanja govori o različnih življenjskih preizkušnjah, tudi o tem, da velikokrat ne vidimo dobrega okoli sebe, si ne privoščimo lepe besede ali si mečemo polena pod noge, kar boli. V tretjem sklopu Življenje so zgodbe so zbrane pesmi oziroma zgodbe v verzih, ki govorijo o različnih usodah tukajšnjih ljudi, in zgodbe, ki so se avtorice dotaknile ali zaznamovale njeno življenje.

Janjo Magdič sicer poznamo kot dolgoletno vodjo izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lendava, kjer je z veseljem delala vse do upokojitve sredi decembra lani. Njeno življenje se že od osnovnošolskih let, ki jih je preživela v rodni Prlekiji – na Krapju -, prepleta z ljubiteljsko kulturo, s folkloro, pesmijo in literarnim ustvarjanjem. Vsa leta do upokojitve je bila dnevno v stiku s kulturnimi društvi in različnimi skupinami na našem območju in tudi širše, kjer za barvitost ljubiteljske kulture skrbijo kulturniki slovenske, madžarske, hrvaške, romske in srbske narodne skupnosti. V multikulturnem mozaiku ljubiteljske kulture je preko pevskih, plesnih, gledaliških, folklornih in drugih srečanj povezovala številna društva, skupine šol, vrtcev ter zavodov. Za svoje predano delo v kulturi je prejela tudi nekaj priznaj (uredništvo Vestnika -»kulturnik Pomurja 2018«, priznanje Občine Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku 2019) ipd. S predstavitvijo pesniške zbirke Drobtinice sreče se je ob upokojitvi želela posloviti od vseh, s katerimi je na kakršen koli način sodelovali in so podpirali njeno delo. Za dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture se je avtorici zahvalila nova vodja JSKD OI Lendava in podžupanja občine Lendava Rozina Nemec, ter v imenu občin z območja UE Lendava, županja občine Črenšovci Vera Markoja.

Nam pa nudi avtorica Drobtinice sreče v branje na TEJ POVEZAVI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: