Skip to content

Zaščititi kmete in potrošnike pred NGT

Evropske regije in mesta pozivajo evropske ustanove, naj bistveno spremenijo predlagana pravila o novih genskih tehnologijah (NGT) in rastlinskem razmnoževalnem materialu (RRM), da bi bolje zaščitili kmete in podeželske skupnosti, podprli ekološko kmetovanje in zagotovili dostop do vseh genskih virov.

Evropski odbor regij (OR) v mnenju o predlogu uredbe Evropske komisije o novih genomskih tehnikah (NGT) in rastlinskem razmnoževalnem materialu (RRM), ki je bilo sprejeto na aprilskem plenarnem zasedanju, opozarja na resna tveganja za prihodnost evropskega kmetijstva in podaja svoja priporočila.

Regije in mesta EU menijo, da je nepatentiranost naravnih rastlin in genov – in s tem zagotovljen dostop do vseh genskih virov za inovacije sort – bistveni steber vsakega predloga za ureditev NGT. To je bistveno vprašanje zato, da se preprečijo zaključitve malih semenarskih podjetij, ki si ne morejo privoščiti licenc, za uporabo novih tehnologij, ali dostopa do obstoječih sort za ustvarjanje novih.

Poročevalec Erik Konczer (HU/PES), član vlade županije Komárom-Esztergom, je dejal: “Na kocki je svoboda izbire kmetov, da uporabljajo NGT ali ne in svoboda izbire potrošnikov, da uživajo le izdelke, ki varujejo njihovo zdravje in biotsko raznovrstnost. Zato sta sledljivost in označevanje najpomembnejša. Odbor regij zahteva tudi pravico držav članic, da se odpovejo uredbi, da bi zaščitile in ohranile visokokakovostno živilsko vrednostno verigo na svojih ozemljih.”

Odbor regij poziva tudi k boljši sledljivosti in označevanju NGT, da bi potrošnikom zagotovili svobodno izbiro in zaščitili kmete v primeru naključnega onesnaženja njihovih pridelkov s patentiranimi semeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja