Skip to content

Kruh Krpan: okus pravega junaka z manj soli

Novi kruh Krpan s 25 % manj soli; Zavezani odgovornosti ozaveščajo potrošnike – z zmanjšanjem vnosa soli do manj bolezni srca; Slovenci še vedno zaužijemo preveč soli

V Žitu je zadišalo po vašem novem najljubšem kruhu. Izpod rok predanih snovalcev vrhunskih pekovskih izdelkov in srčnih peko je prišel nov junak – kruh Krpan. Ta prepriča s svojo kakovostjo. Glede na povprečje med slovenskimi kruhi ima namreč kar 25 % manj soli, a kljub temu v svoji privlačni srčasti obliki nosi izjemen okus. V Žitu želijo s svojim novim junakom ozaveščati potrošnike, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih ter prispevati k njihovem manjšem dnevnem vnosu soli.
Čeprav je sol nujno potrebna za vzdrževanje celičnih funkcij v telesu, njen prekomeren vnos škodi
našemu zdravju. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je priporočen dnevni vnos soli 5
gramov, povprečen Slovenec pa jo zaužije kar 11,8 grama oz. 135 % več od priporočene vrednosti.
Slovenija se med državami Evropske unije, glede na podatke EUFIC-a (angl. European Food Information
Council), tako uvršča na tretje mesto po količini zaužite soli na prebivalca. K dnevnemu vnosu soli v
največji meri prispeva procesirana hrana, med katero sodi tudi kruh.
Zmagovalna kombinacija z manj soli in izjemnim okusom
V Žitu so zavezani odgovornosti, ki jo imajo do potrošnikov, zato jih želijo, poleg nudenja kakovostnih
izdelkov, tudi ozaveščati, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih. Pri snovanju novih izdelkov
imajo, poleg sledenja trendom in željam potrošnikov, v ospredju osredotočenost na zdravo,
uravnoteženo in trajnostno prehrano. Ob upoštevanju teh smernic je nastal tudi nov kruh Krpan,
katerega glavna prednost je, da vsebuje 25 % manj soli glede na povprečje v slovenskih kruhih.
»Čeprav sol v pekarski dejavnosti vpliva na boljšo peko, lepšo obliko in izboljšan okus izdelkov, smo v
Žitu predani razvoju izdelkov z uravnoteženo prehransko sestavo razvili nov in inovativen kruh Krpan.
Ta ima kar četrtino manj soli kot povprečen slovenski kruh, a je kljub temu izjemnega okusa. To smo
dosegli z edinstveno kombinacijo sestavin. V Krpanu so tako glavni igralci pšenična bela in polbela
moka, kvas, pinjenec, maslo in melasa. Soli je 0,88 grama na 100 gramov izdelka. Pod Krpanovo
rustikalno rjavo skorjo se skriva mamljiva mehka in elastična sredica, ki zagotavlja svežino, poleg tega
je vir beljakovin. Naš nov kruh tako v svoji srčasti obliki skriva karakter slovenskega junaka Krpana; je
dobrosrčen, močan, preprost, dober, zdrav, krepak,« nov kruh Krpan opisuje Rok Cankar, direktor
poslovnega programa pekarstva v Žitu.
»Poleg širjenja asortimana kruhov in nudenja novih kakovostnih izdelkov, želimo v Žitu prav s Krpanom
prispevati tudi k ozaveščanju potrošnikov o prehransko ugodnih izdelkih in pomenu manjšega uživanja
soli,« še dodaja Rok Cankar. Kruh Krpan sicer najdete v vseh Žitovih prodajalnah po Sloveniji in pri vseh
večjih slovenskih trgovcih.
Žito prispeva k uresničevanju ciljev na področju zmanjšanja vnosa soli
V Žitu, ki je del Skupine Podravka, sledijo ciljem Podravkine nutritivne strategije do leta 2027, v okviru
katere razvijajo nove izdelke v skladu z zdravstvenimi priporočili, prehranskimi trendi in potrebami
potrošnikov. Med cilji strategije je v 75 % novih in inovativnih izdelkih zmanjšati povprečno vrednost
vsebnosti soli in sladkorja za 20 %, glede na povprečje v letu 2023.
Z razvojem izdelkov, kot je kruh Krpan, pa v Žitu ne prispevajo le k doseganju ciljev Skupine Podravka,
temveč tudi uresničujejo Zaveze odgovornosti sektorja pekarstva v okviru članstva podjetja v Zbornici
kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Med zavezami je tudi zmanjšanje
vsebnosti dodane soli. Tako prispevajo k uresničevanju ciljev Svetovne zdravstvene organizacije na
področju spremljanja nenalezljivih bolezni do leta 2025. Med cilji je namreč tudi zmanjšanje vnosa soli
za 30 %, kar bo prispevalo k nižjemu krvnemu tlaku posameznikov in k manjšim tveganjem za razvoj
bolezni srca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja