Skip to content

Trgatev v Radgonskih goricah že po veliki maši

Res je sicer, da vsaj nekateri vinogradniki tudi letos niso imeli srečo z vremenom, saj je bilo nekaj pozebe, pozneje pa tudi toče in še posebej jih je prizadela trsna rumenica, pa se na skrajnjem severovzhodu obeta dober vinski letnik, seveda če ne bo še kakšne hujše toče. Zato vinogradniki že razmišljajo tudi o trgatvi. Tako, po besedah direktorja družbe Radgonske gorice iz Gornje Radgone, Boruta Cvetkoviča, naj bi v eni najpomembnejši vinogradniško – vinarskih družbah pri nas, letošnja trgatev grozdja stekla kmalu po Veliki maši (Marijino vnebovzetje), to je po 15. avgustu, ko se uradno v vinograde postavljajo klopotci.

Seveda je do takrat še kar precej časa, toda vseeno kaže, da bo letošnja trgatev stekla bistveno prej kot v lanskem letu, ko je bil začetek šele 6. septembra. Tako kaže, da bo letos trgatev tako zgodnja kot v Radgonskih goricah ne pomnijo. V letu 2022 je bil začetek trgatve sicer 18. avgusta. V letu 2004 pa so denimo pričeli v družbi Radgonske gorice z obiranjem grozdja komaj 27. septembra. Kot vedno bodo v Radgonskih goricah najprej obirali grozdje iz katerega bodo pridobili peneča vina, za tem pa sledi radgonska ranina in vse ostale sorte.

Letošnji pridelek grozdja družbe Radgonske gorice bo zaradi pomladanske pozebe kar močno znižan. Po besedah Boruta Cvetkoviča je namreč na pomlad kar 40 ha vinogradov zelo močno prizadela pozeba. O sami trgatvi bomo naše bralce sproti obveščali. Sedaj le toliko o obiranju grozdja, ki bo letos zares zgodaj steklo. Obiranje pa bo potekalo ročno in strojno. (F.K.)

Trgatev poteka strojno in ročno (Foto: F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja