Skip to content

Top 20 projektov za leto 2024. Kateri je vaš favorit?

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU

V Sloveniji smo z evropskimi sredstvi podprli več 10.000 projektov, zaradi katerih živimo bolje na številnih področjih. Z vsakim ustvarjenim delovnim mestom, z vsako vključitvijo posameznika v programe znanja, z vsakim zgrajenim kilometrom ceste, kolesarske poti ali železnice, kvadratnim metrom raziskovalne in izobraževalne infrastrukture, možnostjo boljše zdravstvene oskrbe, z vsako spodbudo podjetjem ali kmetovalcem pa se ustvarjajo tudi priložnosti za nadaljnji uspešen razvoj države.

Zato smo zelo veseli, da vam lahko predstavimo dobre zgodbe, ki so bile ustvarjene s pomočjo evropskih sredstev, ki oblikujejo naš skupni boljši danes in jutri z različnih področij – evropske kohezijske politike, Interreg sodelovanja, notranjih zadev, skupne kmetijske politike ter ribištva, pomorstva in akvakulture.

Med finalisti želimo še posebej izpostaviti projekta, ki sta bila podprta s sredstvi skupne kmetijske politike: Lesarius predstavlja pomembno pridobitev tako za Veliko Presko, občino Litija kot tudi za celotno območje Srca Slovenije in je le prvo poglavje razvojne vizije Lesena doba 2020–2050. Gre za inovativen projekt, ki združuje bogato dediščino obdelave lesa s sodobno tehnologijo in interaktivnimi doživetji.

Na Veliki Preski v Srcu Slovenije se nahaja 7-čutni muzej, plod sodelovanja z lokalnim okoljem, ki obiskovalcem omogoča nepozabno izkušnjo starih lesarskih obrti, med drugim kolarstva, sodarstva, mizarstva, tesarstva, pletarstva, strugarstva in rezbarstva. Lesarius ponuja edinstven vpogled v dediščino in obenem ozavešča o pomenu varovanja naših gozdov. Projekt s svojim interaktivnim pristopom omogoča obiskovalcem, da izkusijo lesarsko dediščino skozi vid, otip, vonj, sluh in okus, intuicijo in čut za les, kar je nov in privlačen način predstavitve rokodelske dediščine krajev ob Savi. Razdeljen je na tri dele – drevesnica, igralnica in delavnica. Muzej združuje lokalno dediščino obdelave lesa s sodobno tehnologijo. AR (obogatena resničnost) mobilna aplikacija, 3D video hologram, QR kode, praktični preizkusi uporabe orodja, premikajoča fotografija, projekcija, grafika in podobne interaktivne vsebine delujejo s pomočjo uporabnikovih dražljajev. 

Drug projekt v izboru je Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (KSA). V partnerstvo so se povezali trije LAS-i iz tega območja in eden iz Južne Koroške v Avstriji. KSA so bazen čiste pitne vode, voda pa ne pozna administrativnih meja, zato je potrebna celostna obravnava. Projekt poudarja ozaveščanje o pomenu ohranjanja čiste pitne vode in premišljeno ter skrbno vgrajevanje vodnih virov v turistično ponudbo območja.

Glasujete lahko tukaj Lesarius – Evropska sredstva in Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah – Skupna kmetijska politika (skp.si) Slednji projekt se je tudi uvrstil v ožji izbor projektov na Evropskem natečaju dobrih praks, ARIA 2023. Spoznajte letošnjih 20 finalistov in glasujte za svojega favorita.

Glasovanje je odprto do 8. maja 2024, zmagovalec pa bodo razglasili na dan Evrope, 9. maja 2024.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja