Skip to content

Na trgu so kakovostni mleko in mlečni izdelki!

Velika večina ocenjenih vzorcev z zlato in veliko zlato medaljo; Pomurske mlekarne s štirimi naslovi šampiona

V okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni, kjer že nekaj časa potekajo strokovna ocenjevanja kakovosti živilskih izdelkov, je tokrat bilo na sporedu 35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na štiridnevnem ocenjevanju, ki je potekalo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, je strokovna komisija, ki jo je vodila predsednica Stanka Podkrajšek (Biotehniška fakulteta, Inštitut za mlekarstvo in probiotike, Ljubljana), ocenila 211 vzorcev mleka in mlečnih izdelkov iz 22 podjetij in štirih držav. Največ vzorcev je bilo iz Slovenije, in sicer 157, sledi Hrvaška (35), Avstrija (12) in Belgija (7), potrdilo pa se je, da so na tržišču kakovostni mleko in mlečni izdelki.

Strokovna komisija je namreč izmed 211 ocenjenih vzorcev podelila kar 210 nagrad, en sam vzorec pa ni bil nagrajen, pa tudi ta ni bil izločen. Najvišjo nagrado naziv šampion je prejelo osem ocenjenih vzorcev, podeljenih je bilo še 62 velikih zlatih medalj, 69 zlatih, 62 srebrnih in 9 bronastih medalj. Naziv šampioni (izdelek, ki je tri leta zaporedoma dobil veliko zlato medaljo in v svoji skupini po številu točk dosegel najmanj tretji rezultat) so tokrat prejeli: Bio Wiesenmilch Rahmkäse 55% F.i.T.; Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.; Bio Wiesenmilch Almkäse 50% F.i.T.; Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.; Mleko v prahu, Pomurske mlekarne d.d.; Ementalec, Pomurske mlekarne d.d.; Ljutomersko maslo, Pomurske mlekarne d.d.; Ljutomersko surovo maslo brez laktoze, Pomurske mlekarne d.d.; Mliječni puding vanilija, Vindija d.d. Varaždin; ‘z bregov UHT Kozje mlijeko, Vindija d.d. Varaždin.

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila: Skutam brez laktoze MUKI – Ljubljanske mlekarne, d.o.o. za izdelek s kakovostnejšo prehransko vrednostjo. „Člani komisije cenimo trud proizvajalca pri proizvodnji tega izdelka zaradi njegove kakovostnejše prehranske vrednosti, saj je ta izdelek brez dodanega sladkorja ter ojačevalcev okusa, uporabljena so naravna barvila, dodan pa je tudi kalcij in vitamin D. Ker je izdelek prvotno namenjen otrokom, je še toliko bolj pomembno, da proizvajalci stremijo k manjšemu vnosu sladkorja ter uporabi bolj naravnih sestavin,“ je ob tem poudarila predsednica komisije Stanka Podkrajšek, univ. dipl. inž. živ. teh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja