Skip to content

Bakos.si

Med šampioni tudi Zlata radgonska penina in radgonski Traminec

Na Pomurskem sejmu pripravljeni na avgustovski sejem Agra

Potem, ko so lani, iz znanih razlogov odpadle vse sejemske prireditve na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, ter tudi letošnje pomladne prireditve, se sedaj obeta, da bomo le imeli sejem Agra. Vodstvo Pomurskega sejma ocenjuje, da epidemične razmere v Sloveniji in sosednjih državah omogočajo sejem Agra v živo, zato so nanj pripravljeni. Sejem bo od 21. do 26. avgusta, bo pa drugačen kot prejšnja leta, pa tudi v nekoliko manjšem obsegu, so povedali odgovorni, ob predstavitvi rezultatov ocenjevanj vin, ki je 47. potekalo v okviru Agre. „Zdravje in varnost razstavljavcev in obiskovalcev sta na prvem mestu, vendar menimo, da je večina poslovnih in tistih ljudi, ki se gibljejo na drugih mestih, cepljena, je prebolela covid-19 oziroma se bo testirala, zato bodo pogoji za sejem izpolnjeni. Čeprav se bo kriza poznala in poznamo nekaj pomislekov razstavljavcev, ki potrebujejo za pripravo več časa, pa osnovne vsebine sejma ostajajo,“ je povedal predsednik Uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki dodaja, da je vloga sejmov večplastna in izrednega pomena za kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo, za državo pa pomembno družbeno orodje poslovnosti, strokovnosti in promocije.

Tudi ocenjevanja vin so po njegovih besedah pomembna promocija države, vinorodnih dežel in kakovosti vin. Slednje je potrdil tudi dolgoletni predsednik ocenjevalne komisije Mojmir Wondra, ki dvomi, da so še na katerem ocenjevanju tako kakovostna vina. Letos so skupno ocenili 569 vzorcev 170 vinarjev, kar je le malenkost manj kot prejšnja leta, to pa je po Wondri tudi prava številka za ocenjevanje, na katerem so podelili osem šampionov, 15 velikih zlatih medalj, 163 zlatih in 291 srebrnih medalj, brez odličja je ostalo le 55 vzorcev. Poleg 47. odprtega državnega ocenjevanja vin – Vino Slovenija Gornja Radgona, je potekalo tudi 11. ocenjevanje EKO vin, ter III. ocenjevanje ITC – International Traminer Challenge. Na vseh treh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 170 vinarjev s 569 vzorci vin iz petih držav (Avstrija, Češka, Hrvaška, Severna Makedonija in Slovenija).

Priznanja slovenske vinske olimpijade pomenijo vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem že več kot štiri desetletja verodostojen katalog vinske kakovosti. Pridelovalcem in vinarjem prinašajo priznanje za njihove dosežke in usmeritev za nadaljnje delo in oblikovanje poštene cene. Sistem ocenjevanja spoštuje značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike. Ocenjevanje vsakokrat poteka v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za najpomembnejša mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto-točkovni lestvici vključuje tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov. To postavlja pred vsakega enologa zahtevo, da si pred dokončno določitvijo točk vzame čas za tehten razmislek. Na tak način so vsem sodelujočim vinom

zagotovljene enake možnosti ocene. Ocenjevalne komisije sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami. Organizator Pomurski sejem, jih nenehno pomlajuje z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Komisije podelijo najboljšim vinom srebrne, zlate in velike zlate medalje. Najvišja priznanja so Šampioni v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest. Medalje in posebna priznanja Vino Slovenija Gornja Radgona so odlično tržno in promocijsko orodje, ki prinaša visoko dodano vrednost in možnosti za ekskluzivne tržne predstavitve.

Ocenjevanje Vino Slovenija je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se enako kot predsedniki komisij ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Marijan Čižmešija (Hrvaška), Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Milena Rožman, Miroslav Majer (Češka), Mitja Herga, Majda Brdnik, Martin Palz (Avstrija), Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Danilo Steyer, Anna Schachner (Avstrija), Jure Grubar in Mihaela Doppler. Tajnica ocenjevanja je bila Leonida Gregorič.

»Letošnje, že 47. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona je uspešno zaključeno. Iskrene čestitke Pomurskemu sejmu, ki je v teh negotovih časih, ki jih krojijo posledice epidemije COVID-19, spravil pod streho to najpomembnejše in največje, mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji. Uigrana in izkušena ekipa je tudi letos poskrbela za odlično organizacijo tri dnevnega ocenjevanja. Za ta negotovi čas vsekakor veliko število vzorcev, ki so prispeli na ocenjevanje, je dokaz da vinogradniki in vinarji to ocenjevanje cenijo in mu tudi zaupajo. Čedalje večjo veljavo pa ima to ocenjevanje tudi izven slovenskih meja, saj smo letos ocenjevali vina kar iz 5 držav. Mednarodna zasedba ocenjevalcev je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno. Na ocenjevanje je prispelo tudi veliko število penečih se vin, kar je verjetno posledica trenda povpraševanja po teh vinih, po drugi strani pa tudi večjega števila slovenskih peničarjev. Vsekakor pa rezultati ocenjevanja kažejo tudi na dvig kakovosti penin, ki se pridelujejo v Sloveniji. Tudi mirna bela vina so bila letos lepo nagrajena. Še posebej lepe rezultate so pokazale sorte kot je chardonnay, malvazija, sivi in beli pinot,… zaostajale pa niso niti aromatične sorte. Slovenske vinske posebnosti, ki ponosno nosijo oznake PTP, so navdušile s svojo pristnostjo in kvaliteto ter tako dosegle odlične rezultate. Pri rdečih vinih so letos v ospredju merlot in cabernet sauvignon, lepo pa jim sledijo tudi modra frankinja, refošk in modri pinot. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na predikatna vina, katera so tudi letos pokazala svojo plemenitost. Ob koncu bi rad iskreno čestital še posebej vsem dobitnikom šampionskih nazivov ter vsem vinogradnikom in vinarjem, ki so za svoja vina prejeli nagrade. Velikokrat smo mogoče malo prevzetni in gledamo le na tiste, najbolj bleščeče

medalje. Zavedati pa se moramo, da so tudi medalje, ki se bleščijo nekoliko manj, veliko vredne, saj je bilo za vina ki jih nosijo, potrebno veliko truda tako v vinogradu kot v kleti. In zato naj nam bodo v ponos in vzpodbudo, saj vse medalje izkazujejo visoko kvaliteto pridelanega vina. Prejemnikom nagrad želim, da te nagrade čim bolje izkoristite ter vina, ki jih nosijo, čim bolje prodate. Vsem vinogradnikom in vinarjem pa želim dobro letino in lepo trgatev 2021!“ je povedal predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, Boštjan Zidar – Vina Koper.

Šampioni 2021 so postali: Zlata radgonska penina 2008 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona; Chardonnay 2020 / Vinska klet Metlika; Rumeni muškat 2020 / Vinakoper d.o.o., Koper; Traminec izbor 2002 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona; Cviček PTP 2020 / Hiša vina Grabnar, Ardro pri Raki; Teran PTP CLASSIC 2 2020 / Vinakras z.o.o. Sežana; Instinct white label Merlot 2019 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož; Frankovka Goldberg 2012 / Vina Belje, Belje plus d.o.o., Darda, Hrvaška. Posebna nagrada Stanka Čurina 2021: 7 Numbers Rumeni Muškat SJI 2019 – 92,33 točk / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož; Prvak Avstrija 2021: Beerenauslese Morillon JI 2017 – 92,00 točk / Landesweingut Silberberg, Leibnitz.

Prvaki vinsko turističnih cest 2021 – Briška VTC: Vinska klet Goriška Brda z.o.o. / Chardonnay Baguer 2017; Vipavska VTC: Posestvo Ferjančič / Merlot izbor 2018; Radgonsko-Kapelska VTC: Steyer vina Plitvica / Steyer Mark cuvee 2017 in Radgonske gorice G.Radgona d.o.o. / Zlata radgonska penina 2008; Kraška VTC: Vinska klet Boris in Alen Lisjak / Rdeča zvrst Sara 2013; Istrska VTC: Vinales / Malvazija 2020; Bizeljsko – Sremiška VTC: Istenič d.o.o. / No. 1; Vinar leta 2021 bo razglašen v času sejma Agra.

Fotografije: Franci Klemenčič in Ludvik Kramberger

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: