Skip to content

Bakos.si

Kljub težavnem KZ Radgona lani z dobičkom

Za zadružnike je še posebej zahtevna bila prodaja živine

Kmetijska zadruga Radgona, ki je usmerjena v odkup in prodajo pridelkov svojih članov in drugih, ki želijo sodelovati z zadrugo, saj posebno skrb namenjajo oskrbi kmetovalcev s semeni, repromaterialom in vsem drugim potrebnim za kmetovanje, je bilo leto 2020 izjemno zahtevno, še posebej pri prodaji živine. Direktor zadruge Danilo Rihtarič ob tem izpostavlja izredne težave od začetka epidemije, a vseeno dodaja, da so se razmere že danes precej umirile. Ne glede na vse težave pa je KZ Radgona lani ob sicer nižjem prometu poslovala z dobičkom. Odkupili so približno deset odstotkov manj živine kot leta 2019. „Lani smo s težavo prodajali, živina od kmetij ni šla, kot bi bilo potrebno, a upam, da se bo stanje umirilo, da bodo trgovske poti normalno stekle, in bomo lahko normalno prodajali, kot je bilo običajno. Čeprav so cene še vedno prenizke, pa vendarle kmetije živino zdaj lahko prodajo,“ je dejal Danilo Rihtarič, ki dodaja, da so bile težave tudi s prodajo grozdja in so še vedno s prodajo vina, ki ne poteka tako, kot je običajno v preteklih letih. Izjema so vinogradniki, ki prodajajo trgovskim centrom.

Rihtarič je spomnil, da je država skušala pomagati z različnimi ukrepi – krizno destilacijo, zeleno trgatvijo in enkratno pomočjo vinskemu sektorju, a so cene padle za od 40 do 50 odstotkov, kar vinogradnikom ne omogoča pokrivanja lastnih stroškov, je opozoril prvi radgonski zadružnik. Z zadovoljstvom pa je Rihtarič ugotovil, da je bilo lansko leto eno boljših v poljedelstvu. Odkupili so namreč rekordne količine poljščin. Koruze so odkupili 15.000 ton, kar je 20 odstotkov več kot leta 2019. za petino so odkupili tudi več žit – 6500 ton. „To so pozitivni premiki, je pa res, da je bila lanska letina na splošno odlična, tudi vremenski pogoji so bili ugodni. Da bi se zgodba letos ponovila, ni pričakovati, saj je že narava do sedaj pokazala, da bo pridelek nižji. Morda pa lahko zato pričakujemo nekoliko višje cene,“ je še povedal Danilo Rihtarič, ki je tudi dodal, da so letos pristopali k izgradnji novih prostorov trgovine v Spodnji Ščavnici, katere velikost obsega 400 m2, ob tem pa še 1000 m2 zunanjih površin, ki služijo za poslovanje trgovine.

Rihtarič dodaja, da je bila nujna posodobitev prostorov trgovine in skladišča, ki sta se razvili iz nekdanje kmetije. Prav za lažje delo trgovcev in boljše počutje kupcev, so pristopili k izgradnji prodajalne s skladiščem, ter ureditvi zunanjih površin, ki bodo namenjene delovanju trgovine. Kot so načrtovali naj bi dela dokončali do konca junija 2021, ko bodo sodoben objekt, vreden 700.000 evrov, predali namenu. Mimogrede pa je trgovina KZ Radgona lani delovala nemoteno, saj so bile lahko kmetijske trgovine kljub epidemiji odprte ves čas. Skupen promet zadruge je bil lani sicer osem odstotkov nižji kot leta 2019, leto pa so sklenili z nekaj čez 20.000 evri dobička.

KZ Radgona sicer ima 230 članov, sodeluje pa z več kot 500 kmetovalci, z vsemi pa ima sklenjene pogodbe. Direktor Rihtarič meni, da je vloga zadruge v regiji precejšnja. Kmetje lahko v njihovih oskrbovalnih centrih kupijo ves reprodukcijski material, ki ga potrebujejo za svoje delo, ob koncu pa v zadrugo prodajo vse pridelke, ki jih ustvarijo na kmetiji. V ta namen ima KZ Radgona zelo razširjeno mrežo kmetijskih trgovin na levem in desnem bregu reke Mure, in sicer so to: Gornja Radgona, Sv. Jurij ob Ščavnici, Spodnji Ivanjci, Stogovci, Martjanci, Bogojina, Fokovci, Radenci, Gederovci, Prosenjakovci, Spodnja Ščavnica in Pertoča. Ob tem deluje v Apačah trgovina – Oskrbi center Apače in v Gornji Radgoni trgovina z živili Vita Mura.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: