Skip to content

Kar 22 strokovnjakov „podeljuje“ odličja Agra 2024 v Gornji Radgoni

Jutri se končuje 50. ocenjevanje vina „Slovenija – Gornja Radgona 2024“, s čem se je začelo praznovanja zlatega jubileja tega pomembnega ocenjevanja

Od ponedeljka, do srede (8. do 10. julija) poteka na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni jubilejno, 50. ocenjevanje „Vino Slovenija Gornja Radgona 2024“. Na svečanem odprtju ocenjevanja so člane strokovnih komisij in goste nagovorili Boštjan Zidar, predsednik ocenjevanja, ki je predstavil potek ocenjevanja in delo komisij, Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je predvsem spregovoril o zgodovini ocenjevanj, in Sanja Ferjančič, Vinska kraljica Slovenije 2024, ki je izrazila ponos in zadovoljstvo, da lahko predstavlja odlična vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. Na ocenjevanju sodeluje več kot 650 vzorcev, ki jih je poslalo več kot 140 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in države partnerice sejma Agra 2024, Bolgarije.

Vzorce na tem mednarodnem ocenjevanju kakovosti vina ocenjujejo strokovne, neodvisne komisije certificiranih in izkušenih preizkuševalcev. Ocenjevalci prihajajo iz fakultet biotehniške usmeritve, vinarstva, inštitutov za kakovost… Pogoj je, da imajo za ocenjevanje opravljena dodatna usposabljanja, so pridobili ustrezne certifikate in imajo dobre, tudi mednarodne reference. Glavni predsednik skupine 22 ocenjevalcev je Boštjan Zidar, ki je tudi predsednik strokovne komisije „A“, v kateri so še: Nika Gregorič, Marijan Čižmešija, Bruno Gaberšek, Alojz Cedula, Majda Brdnik. V komisiji „B“ so: Danilo Steyer, predsednik komisije, ter člani: Darja Zemljič, Mojmir Wondra, Ivanka Badovinac, Jure Štalcar, Tadeja Vodovnik Plevnik; Komisija „C“: Janez Valdhuber, predsednik ter člani: Klavdija Topolovec Špur, Simona Hauptman, Darinko Ribolica, Luka Radiček. Komisija „D“: Iztok Klenar, predsednik ter člani: Anna Schachner, Dušan Brejc, Ingrid Mahnič, Mitja Herga in Jure Grubar.

Priznanja in medalje Vino Slovenija, kjer ocenjujejo takšni strokovnjaki, prinesejo nagrajencu objektiven dokaz kakovosti, mu prinašajo večjo prepoznavnost blagovne znamke, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke, dodajajo organizatorji ocenjevanja. Najbolje ocenjeni izdelki so nagrajeni z velikimi zlatimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami ter šampionskimi naslovi. Med posebna priznanja sodijo Prvaki vinsko turističnih cest, Nagrada Stanka Čurina in Vinar leta. Pomurski sejem pa ne širi vinske kulture le z omenjenim ocenjevanjem in s predstavitvijo vinogradništva in vinarstva na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, pač pa od leta 1996 skrbi tudi za promocijo slovenskega vinogradništva, turizma in kulturne dediščine. Odličja za tokratno jubilejno ocenjevanje, bodo organizatorji podelili na bližajoči se Agri, ki bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta. Ob svoji 62. izdaji bo Agra gostila več kot 1700 razstavljavcev iz več kot 30 držav.

Pomurski sejem je s kmetijsko-živilskim sejmom in strokovnim ocenjevanjem vin v minulih desetletjih nagradil častitljivo vinsko zgodovino območja Gornje Radgone in njene okolice, ki je po navedbah organizatorjev dom najboljše trte in najžlahtnejših vin od rimskih časov naprej. Kot rojstno leto modernega ocenjevanja vin štejejo leto 1974. Leta 1996 pa je Pomurski sejem začel širiti vinsko kulturo in prepoznavnost slovenskih vin tudi s projektom Vinska kraljica Slovenije.

Leta 2002 se je slovenskemu ocenjevanju vina pridružilo ocenjevanje tramincev v konkurenci sosednjih držav Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Leta 2004 je potekalo odprto državno ocenjevanje vin, ki je imelo do tedaj največje število slovenskih vzorcev, hkrati pa je bilo odprto za vso mednarodno konkurenco. Leta 2006 je bilo prvič podeljeno priznanje Vinar leta, leto pozneje pa se je rodila nova blagovna znamka ocenjevanja, odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona in leta 2010 še odprto državno ocenjevanje bio vin. Leta 2019 je bila prvič podeljena nagrada Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona.

Kot poudarjajo v Pomurskem sejmu, se medalje ocenjevanj, s katerimi vinarji označujejo svoje buteljke v oglaševanju in na trgovskih policah, vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za ljubitelji vin.

Največji pomen imajo v regiji, ki obsega Slovenijo, Hrvaško, Avstrijo, Madžarsko in države, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, vse bolj pa se njihov sloves sočasno s prodajo odličnih nagrajenih vin širi tudi širše v Evropo in svet. Medalje ocenjevanj, s katerimi vinarji označujejo svoje buteljke v oglaševanju in na trgovskih policah, se vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za same proizvajalce in za ljubitelji vin. Priznanja in medalje Vino Slovenija prinesejo nagrajencu objektiven dokaz kakovosti, mu prinašajo večjo prepoznavnost blagovne znamke, zaupanje kupcev in konkretne tržne učinke. Ocene strokovnih, neodvisnih komisij certificiranih in izkušenih enologov pomenijo tako potrditev tradicionalne odličnosti, kot tudi preizkus kakovosti sodobnih pristopov k vinogradništvu in kletarjenju, in so kot take tudi zanesljiva strokovna usmeritev za nadaljnjo pridelavo in predelavo.

Najbolje ocenjeni izdelki so nagrajeni z velikimi zlatimi, zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami ter šampionskimi naslovi. Med posebna priznanja sodijo Prvaki vinsko turističnih cest, Nagrada Stanka Čurina in Vinar leta. To priznanje prejme vinar oz. vinska klet, ki na ocenjevanju pridobi za 5 vzorcev vina v 3 različnih kategorijah največje število točk. Strokovne komisije ocenjujejo vina iz kategorij Suho belo vino, Suho vino (rdečkasto, rdeče), Polsuho vino (belo, rdečkasto, rdeče), Polsladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Sladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Peneče vino in Posebno vino (naravno sladko desertno, aromatizirano, alkoholizirano, likersko vino).

Pomurski sejem, ki je organizator prestižnega vinskega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona je tudi član v UENFW – Union of European national football teams of winemakers. Ta je zavezana temeljnim vrednotam Evropske unije in svetovnega prijateljstva na podlagi kulturnih vrednot vina, nogometa in izobraževanja. Zasledujoč skupno poslanstvo je bilo v letu 2023 v sklopu ocenjevanja Vino Slovenija prvič organizirano tudi vinsko tekmovanje VINOEURO.

Fotografije: Oste Bakal in Vilibald Marič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja