Skip to content

Pravilno in odgovorno nabiranje gozdnih sadežev

V poletnih mesecih se mnogi odpravijo v gozdove tudi z namenom nabiranja gozdnih sadežev. Medtem, ko je to odličen način za povezovanje z naravo in uživanje v njenih darovih ter tudi odlična priložnost za rekreacijo in sprostitev, je pomembno, da to počnemo na odgovoren in trajnosten način.

V tem obdobju je še posebej izpostavljeno nabiranje borovnic in gob. Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo opozarja na upoštevanje predpisov, okrepljen pa bo tudi nadzor.

V skladu s predpisi lahko posamezni obiskovalec gozda za lastne potrebe nabere dnevno največ:

 • dva kilograma gob, razen gob, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv,
 • dva kilograma plodov, mahov in kostanja ter
 • kilogram zelnatih rastlin, razen rastlin, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo zavarovanih rastlinskih vrst.

V določenih primerih Zakon o gozdovih predvideva izjeme:

 • v gozdovih, v katerih bi se z nabiranjem plodov, gob ali rastlin ogrožala katera koli rastlinska ali živalska vrsta oziroma funkcija gozdov, se lahko nabiranje omeji ali prepove;
 • v gozdovih, kjer lastnik drevje goji tudi zaradi plodov, se lahko drugim nabiranje takih plodov prepove.

Ne glede na predpise in omejitve se mora vsak obiskovalec gozda tudi zavedati, da je pri nabiranju treba preprečiti poškodbe rastlin. Zato Inšpektorat vse obiskovalce poziva k doslednemu upoštevanju predpisov in primernemu obnašanju v gozdovih:

 1. Spoštujte omejitve
  V nekaterih območjih je nabiranje gozdnih sadežev omejeno ali celo prepovedano. Preden se odpravite v gozd, se prepričajte, da poznate pravila in omejitve ter področja, kamor ste namenjeni.
 2. Ne nabirajte preveč
  Nabirajte le toliko sadežev, kolikor je dovoljeno. Prekomerno nabiranje lahko škoduje ekosistemu.
 3. Ne poškodujte rastlin
  Pri nabiranju borovnic ne pulite rastja in pustite dovolj živih poganjkov. Gobo odtrgajte le na način, da ne poškodujete podgobja. Pri nabiranju plodov, semen, cvetja ali vejevja ne uničujte drevesnih krošenj in grmovja. Mahove nabirajte na način, da pri tem na enem mestu ne odstranite prevelike površine.
 4. Ohranite čistočo
  Ne puščajte odpadkov v gozdu. S seboj prinesite vrečko za smeti in odpadke odnesite s seboj.
 5. Spoštujte divje živali
  Gozd je dom številnim divjim živalim. Bodite spoštljivi, da ne bi s hrupom in drugimi motečimi aktivnostmi motili živali.
 6. Upoštevajte prometni režim
  Pri uporabi gozdnih prometnic bodite pozorni na omejitve; spoštujte prometne znake, ki omejujejo vožnjo v gozdu.
 7. Bodite pazljivi na delovišča
  Izogibajte se deloviščem in področjem, kjer se izvajajo dela. Delo v gozdu lahko predstavlja veliko nevarnost za obiskovalce, zato gibanje obiskovalcev na deloviščih ni dovoljeno.

Odgovornost in spoštovanje do naše narave je na nas vseh, skupaj lahko zagotovimo, da bodo naši gozdovi ostali zdravi in polni življenja za prihodnje generacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja