Skip to content

Tudi po zlatem piru Anica in Feliks gospodarita z veliko kmetijo

Negovčana sta se poročila mlada, tako da sta še vedno sposobna za vsako delo na kmetiji, kjer sta vse življenje.

Nekako skromno in brez obešanja na velike zvonove, sta pred dnevi zlato poroko obhajala zakonca Anica in Feliks Kramberger, sicer ugledna kmetovalca iz Negove. Srečen zakon tudi v bodoče jima je na srečanju jubilantov v domači cerkvi, blagoslovil župnik Marjan Rola, mi pa smo ju srečali na kosilu v gostišču Šeneker v Spodnji Ivanjcih, kjer smo izvedeli nekaj podatkov o njunem pestrem življenju večinoma na kmetiji. Anica se je rodila 10. julija 1955, kot zadnji izmed štirih otrok Terezije in Maksa Ploja v Oseku pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah, Feliks pa 30. marca 1952, prav tako kot zadnji izmed štirih otrok Ane in Franca Krambergerja v Negovi. Kmalu sta se zaljubila in se tudi hitro poročila, in sicer 18. novembra 1972. S tem se je začelo njuno skupno življenje na domačiji – kmetiji, katero sta od Feliksove mame prevzela po njeni smrti, leta 1984. V zakonu so se jim rodili trije otroci, imata pa tudi osem vnukov in tri pravnuke.

Izkušena kmetijca, saj Feliks kmetuje že od leta 1970, Anica dve leti manj, sicer še vedno sama gospodarita na veliki kmetiji, kjer si, na njivah in vrtu, v sadovnjaku, vinogradu, ter v hlevu, pridelata praktično vse kar potrebujeta, v ospredju pa je govedoreja – mlekarstvo. Čeprav je že doma ogromno dela, Feliks, kot član Strojnega krožka Lenart, veliko dela tudi pri drugih kmetovalcih, ki potrebujejo kakšna strojna opravila. A ni vse samo v delu, kajti kljub temu, da na kmetiji ni veliko počitka, oba imata tudi svoje konjičke in druženja v različnih društvih. Feliks se še posebej rad druži med govedorejci, kot član Rejskega društva za lisasto pasmo Gornja Radgona, Anica pa rada poje s kolegicami iz Pevskega zbora DU Negova – Spodnji Ivanjci, aktivna pa je tudi v društvu podeželskih žena Gornja Radgona.

Zanimivo je tudi, da so tudi vsi trije potomci Anice in Feliksa Krambergerja, šla po njunih stopinjah, saj so vsi trije tako ali drugače povezani s kmetijstvom. Mlajša dva, Simona in Srečko, z družinama gospodarita z velikima kmetijama, Robert pa je veterinar, ob tem pa tudi „popoldanski“ kmetovalec. Tudi vnukinje in vnuki, skupaj jih je kar osem, že odraščajo in so veliko vpeti v kmetovanje. Robert, Simona in Srečko so Anico in Feliksa razveselili z: Jernejem, Anjo, Anžetom, Veroniko, Jako, Jakobom, Jašo in Karlo, zraven pa so že tudi trije pravnuki, in sicer: Ava, Eli in Elisa.

Fotografije: Ludvik Kramberger & O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: