Skip to content

Tromblonska mina je končala na varnem

Na gradbišču novega Lekovega Visokotehnološkega centra naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo

Neeksplodirana ubojna sredstva so sredstva, ki so ostala kot posledica vojnih delovanj na območju Republike Slovenije v preteklosti. Najdbe omenjenih sredstev, ki so še danes potencialno nevarna, so v pokrajini ob Muri sicer redka, na območju Pomurja pa jih, običajno pri zemeljskih delih, najdejo vsakih nekaj let. Bistveno več jih je na območju Maribora in sploh Podravja, iz druge, ter na Goriškem iz prve svetovne vojne. Tako splošno drži, da je na ozemlju Republike Slovenije veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb.

V torek, 9. julija, okrog pol sedme ure zjutraj so na neeksplodirano ubojno sredstvo delavci gradbenega podjetja Legartis naleteli pri zemeljskih delih, in sicer na gradbišču, kjer nastaja nova Lekova investicija. Gre za največjo neposredno tuje naložbe v Sloveniji in ene najvišjih v slovenskem gospodarstvu doslej, in sicer za Visokotehnološki center za biofarmacevtsko proizvodnjo v Lendavi v vrednosti najmanj 400 milijonov dolarjev, ki je strateškega pomena za nadaljnjo rast samostojnega Sandoza, ki želi postati vodilno farmacevtsko podjetje v svetu za podobna biološka zdravila. In tam, kjer invastitorji načrtujejo, da bodo vzpostavili najbolj učinkovito proizvodnjo učinkovin za biološka zdravila v Evropi, s čimer se bo še okrepila vloga Slovenije na tem hitro rastočem podroju, je bila najdena mina. “Na območju Lendave je bila pri zemeljskih delih najdena minometna mina iz II. sv. vojne, katero so prevzeli bombologi,“ so skopo potrdili s PU Murska Sobota. Omenjeno sredstvo je namenjeno boju proti oklepnim sredstvom, živi sili, utrjenim položajem ali za osvetljevanje ali zadimljanje terena.

Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt. Gre torej za sredstvo, ki se zaradi različnih vzrokov ni aktiviralo. Ubojno sredstvo z gradbišča v okolici Lendave je prevzela državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz Maribora ter jo je do uničenja prepeljala v skladišče, kjer bo počakala na uničenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja