Skip to content

Bakos.si

Starejši občani morajo le poklicati brezplačno številko 080 10 10

Tudi občina Radenci nabavila avto za brezplačne prevoze starejših „Prostofer s srcem na poti“

Tudi Občina Radenci je, kot že 75. občina v Sloveniji, pristopila k vseslovenskemu prostovoljnemu projektu Zavoda Zlata mreža iz Logatca za mobilnost starejših »Prostofer s srcem na poti“ – brezplačni prevozi za starostnike. Tako je v Radencih potekala krajša slovesnost, ko je župan Roman Leljak prostovoljcem predal ključe novega električnega avtomobila Renault ZOE, že pred tem pa je predstavnik Zlate mreže, Miha Bogataj izvedel krajše izobraževanje za prostovoljne voznike, ki bodo z novim vozilom prevažali starostnike. Bogataj je tudi opisal kako deluje prostofer (pokliče se brezplačna številka 080 1010), kdo je lahko Prostofer, kako poteka prevzem in vračilo vozila, relacije prevozov, kdaj lahko voznik neposredno zavrne prevoz, kako je s prevozi invalidov, parkiranje pred bolnišnicami… (nalepka na vozilu omogoča neposreden dostop do bolnišnice). Bogataj je še poudaril, da bodo tovrstni prevozi v teh kritičnih časih bolj varni kot vsi prevozi z javnimi prevozi. V avtu bo namreč naenkrat le en potnik in to na zadnjem sedežu. Moral pa bo tako kot šofer, tudi ta uporabljati zaščitno masko.

Ob tem je Dragica Sternad Pražnikar iz Agencije za varnost prometa udeležence seznanila o Prostoferstvu, ki je oblika prostovoljstva, ki nudi pomoč in podporo tistim, ki so je najbolj potrebni. Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov, imajo nizke mesečne dohodke, slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Starostnikom omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačen prevoz do javnih ustanov, trgovin ipd. Župan Leljak pa je povedal, da bo vozilo – naložba v pomoč občanom Prostofer dobrodošla pridobitev za starejše osebe, voznike pa je teoretično seznanil z električnim vozilom, značilnostmi vožnje, zmogljivostjo baterije, načinom polnjenja, prevzemom vozila na občini…

Povprečna starost prebivalcev v občini Radenci je s 47 leti močno nad slovenskim povprečjem (med osmimi najstarejšimi občinami v Sloveniji, op.p.) in med njimi je veliko tistih, ki so stari 65 let in več. Med slednjimi je veliko takih, ki nimajo lastnih prevozov za nujne obiske k zdravniku ali druge nujne potrebe, tudi v trgovine. Mnogi mladi teh ljudi pa so zaposleni in kot taki tudi svojim bližnjim ne morejo nuditi teh uslug.

Sicer pa je Prostofer v Radencih v peti izmed 27 občin, kajti doslej so to službo imeli le v občinah: Apače, Gornja Radgona, Lendava in Murska Sobota.

Fotografije: Dani Mauko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: