Skip to content

Spominska ura Rudolfa Maistra ob svetilniku miru pri radgonski cerkvi

Danes, ko v Sloveniji praznujemo Dan Rudolfa Maistra, je 57 učencev devetih razredov OŠ Gornja Radgona ob svetilniku miri pri radgonski cerkvi pripravilo spominsko uro Rudolfa Maistra. Tovrstno druženje je v letu 2.005 uvedel takratni ravnatelj radgonske OŠ Dušan Zagorc. Ta se je druženja tudi tokrat udeležil. S spominsko uro Rudolfa Maistra se nadaljuje tudi v času sedanjega ravnateljevanja radgonske šole Dejana Kokola. Spomenik svetilnik miru je bil postavljen v juliju leta 1940, tega so nemški vojaki takoj po vdoru v letu 1941, porušili. Obnovljen in tak je tačas, pa bil v letu 2004.

Na tokratni tako imenovani spominski ur Rudolfa Maistra so učenci, pod mentorstvom učitelja Tomaža Loperta predstavili Rudolfa Maistra in prebrali nekaj njegovih pesmi. General Maister, kateremu gre zahvala, da je meja med Slovenijo in Avstrijo taka kot je sedaj, je bil namreč poleg vojaka tudi odličen pesnik in slikar.

Tokratne spominske proslave Rudolfa Maistra ob radgonski cerkvi so se udeležili tudi predstavniki Območnega združenja Veteranov vojne za Slovenije Gornja Radgona in Policijskega veteranskega društva Sever Gornja Radgona. Ob spomenik sta bivši ravnatelj in učenka Polona prižgala po eno svečo. Dejan Kokol, ki je ravnatelj radgonske OŠ se je zahvalil vsem za opravljeni program in prisotnost na proslavi.

Po slovesnosti ob spomeniku v Aleji velikih so se vsi udeleženci spominske ure Rudolfa Maistra odpravili na radgonsko pokopališče k grobu v katerem je pokopanih 25 Maistrovih borcev. Tu so se priklonili pokojnim borcem in na skupni grob prižgali tudi svečo. (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič in Dušan Zagorc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: