Skip to content

Odslovili „delavce telekomunikacijskega podjetja“ in preprečili tatvine…

Odslovili „delavce telekomunikacijskega podjetja“ in preprečili tatvine…

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 518 klicev, od tega 167 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 63 nanašalo na kriminaliteto, 31 na javni red in mir, ter 66 na prometno varnost. Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 14 tatvin, 4 vlome (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in primer poškodovanja tuje stvari. Obravnavali so 17 prometnih nesreč z materialno škodo in 6 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnemu kršitelju cestno prometnih predpisov so zasegli vozilo. Glede javnega reda in miru so intervenirali 6 krat na javnem kraju in 4 krat v zasebnem prostoru. Med 22.11.2022, od 6. ure in 23.11. 2022, do 6. ure, policisti Policijske uprave Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso izsledili tujcev, ki bi nezakonito prestopili državno mejo.

Kriminaliteta-vlomi:

V Šiški je bilo vlomljeno v stanovanje, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 450 evrov.

V Šiški je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Specialized in električni skiro. Škoda znaša okoli 3000 evrov.

Na Kamniku je bilo vlomljeno v gostinski lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 300 evrov.

Drzne tatvine

Včeraj v dopoldanskem času smo bili obveščeni o treh poskusih drzne tatvine na območju Bežigrada in Iga. Po doslej znanih podatkih je bilo ugotovljeno, da sta se dva storilca pripeljala do hiše z osebnim vozilom znamke Renault, črne barve, karavan izvedbe, ter tam ogovorila starejše stanovalce. Eden izmed njiju se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, ki izvaja dela na omrežju, drugi storilec pa je medtem poskusil pregledati prostore. V vseh primerih do tatvine ni prišlo, saj so oškodovanci pravočasno podvomili v verodostojnost oseb in jih odslovili. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev obeh storilcev in bodo o ugotovljenih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti pogosto obravnavamo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Oškodovanci, običajno gre za starejše občane, so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo. Največkrat najprej preverijo ali se v objektu nahajajo le starejše osebe. V kolikor so doma tudi drugi stanovalci kraj zapustijo.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila). Svojci naj se večkrat pogovorijo s starejšimi, jim predstavijo način delovanja storilcev tovrstnih kaznivih dejanj in jim svetujejo kako naj v tem primeru ukrepajo. Ravno zaradi poznavanja preventivnih ukrepov potencialnih oškodovancev v zgornjih primerih do tatvin ni prišlo.

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Več na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Prometna varnost-prometne nesreče:

Včeraj, okoli 18.30 je na Medvoški cesti v Medvodah prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in peška. Nesrečo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je na prehodu za pešce izsilil prednost peški. V nesreči se je peška lažje poškodovala. Zoper povzročitelja sledi prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 18.30 je v križišču Tržaške in Viške ceste prišlo do prometne nesreče v kateri so bili udeleženi voznica osebnega vozila in trije pešci. Nesrečo je povzročila voznica osebnega vozila, ki je pri zavijanju v križišču na prehodu za pešce izsilila prednost pešce. V nesreči so se vsi trije pešci lažje poškodovali. Zoper povzročiteljico sledi prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj po 18. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči v križišču Toplarniške in Kajuhove ulice v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznica električnega skiroja. Nesrečo je povzročila voznica skiroja, ki je peljala v napačni smeri po kolesarski stezi in trčila v vozilo, ki je zapeljalo v križišče. Voznica skiroja se je lažje poškodovala, zoper njo pa bo uveden prekrškovni postopek.

Nekaj pred 17. uro pa je na Vojkovi cesti v Ljubljani prišlo do prometne nesreče v kateri je voznik osebnega vozila trčil v peško, ki je šla čez cesto izven prehoda za pešce. V nesreči se je lažje poškodovala in ji je bil izdan plačilni nalog.

Pripravila: Aleksandra Golec, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: