Skip to content

Potrjena ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje B&G-RAD

Ustanovno listino (EZTS) sta podpisala župan občine Bad Radkersburg Karel Lautner in županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš

Na Trgu Evrope, v nekdanji carinarnici v Bad Radkersburgu je potekala posebna svečanost ob uradni ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) občin Gornja Radgona in Bad Radkersburg. Župana obeh občin sta ob prisotnosti visokih gostov iz obeh držav svečano podpisala Listino o ustanovitvi EZTS sodelovanje B&G-RAD. Slovesnosti so se ob obeh županih udeležili tudi številni gostje, na slovenski strani med drugimi: minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, poslanki DZ RS Vera Granfol in Sata Žibrat, svetniki občine Gornja Radgona, predstavniki gospodarstva ipd. Na avstrijski strani sta se svečanosti, med drugimi udeležili deželna poslanka za gospodarstvo, turizem, regije, znanost in raziskave, Barbara Eibinger – Midel, ter deželna poslanka za okolje, varstvo podnebja, energijo, regionalni razvoj in prostorsko načrtovanje, Usula Lackner.

Svečanost, ki so jo začeli domači glasbeniki, ki so ob slovesnem podpisu zaigrali himne Avstrije, Slovenije in Evropske unije, je potekala dvojezično. Za vodenje in prevajanje sta izmenično poskrbeli, iz slovenske strani v. d. direktorica Pora Gornja Radgona Mateja Fišinger in uslužbenka na občini Bad Radkersburg odgovorna za EU projekte, Daniela Leopold-Sommer. Na prireditvi je prvi spregovoril župan Karl Lautner, ki je med drugim povedal, da je sodelovanje obeh občin Bad Radkerburga in Gornje Radgone, že doslej dobro poteklo, odslej „ko podpisujemo to listino o regionalnem sodelovanju bo gotovo še intenzivnejše“. Naštel je nekaj prihodnjih skupnih projektov, na področju turizma in gospodarstva. Tako tudi o možnosti ponovne železniške povezave. Novi železniški most bi naj bil projektiran tako, da bi lahko po njem potrkala tudi kolesarska steza in peš pot. Dobro sodelovanje obeh občin je pohvalila tudi županja Urška Mauko Tuš, ki je menila, da bodo po tem sporazumu lažje črpali evropska sredstva za skupne projekte. Spregovoril je tudi minister Aleksander Jevšek, ki je dejal, da ima dobre spomina na sodelovanje z občino Bad Radkersburg, že kot župan MO Murska Sobota. Kot minister se je že udeležil slovesnosti odkritja spomenika miru na Trgu Evrope. Kot je dejal, se je udeležil tudi odprtja prekrasnega objekta, kolesarskega mostu, ki povezuje obe strani reke Mure v Črncih pri Apačah. Tudi Jevšek je menil, da bo ta ustanovitev EZTS med občinama Gornja Radgona in Bad Radkersburg pripomoglo k razvoju te regije. Minister je v nagovoru tudi poudaril, da je učinkovito upravljanje na več ravneh skladno z evropskim načelom subsidiarnosti, ki je glavno načelo evropske kohezijske politike. Slovenija bo tudi v prihodnje podpirala vključevanje vseh zainteresiranih deležnikov in partnerjev pri oblikovanju skupnih programov in vzpostavljanju vključujočih mehanizmov za učinkovito izvajanje. Skoraj 90 vzpostavljenih evropskih združenj za teritorialno sodelovanje po celotni Evropski uniji dokazuje, da je za izvajanje kohezijske politike mehanizem EZTS pravi način reševanja izzivov na obmejnih območjih, ker s pristopom od spodaj navzgor upošteva potrebe manjših območij na obeh straneh meje, ki bi jih sicer veliko težje reševali tako na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. O pomenu ustanovitve EZTS sta spregovorili tudi visoki predstavnici Avstrijske dežele Štajerske, Barbara Eibinger – Midel in Ursola Lackner, ki sta prav tako izrazila zadovoljstvo nad skupnimi projekti. (L.K.)

Listino sta podpisala župana obeh prijateljskih obmejnih mest (Fotografije: Ludvik Kramberger in Franci Klemenčič)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja