Skip to content

Bakos.si

Poslovil se je maestro Marjan Potočnik

Po težki bolezni je umrl častni občan občine Razkrižje, nazadnje duhovnik v Martjancih

Žalostno novico so sporočili iz murskosoboške škofije, in sicer, da je umrl komaj 70-letni Marjan Potočnik, ki je ob duhovništvu svoje življenje posvetil predvsem cerkveni glasbi. Zato so ga mnogi poznali predvsem, kot maestro Marjan, ki je velik prispevek dal glasbeni rasti orglanja, vodil pa je tudi več cerkvenih zborov. Kmalu po prihodu v Mursko Soboto je postal ravnatelj šolo za cerkveno glasbo, ki jo je obiskovalo več organistov. Kot duhovnemu pomočniku v murskosoboški župniji so mu bili zelo blizu tudi ljudje, ki jih je življenje najbolj ranilo. Obiskoval je in nudil duhovno oskrbo zapornikom, v letih od 2008 do 2014 pa je bil odgovoren tudi za pastoralo v murskosoboški bolnišnici. Ob tem, da je obiskoval bolnike, je skupaj z župnijskim zborom, ki ga je vodil, sodeloval tudi na slovesnostih v bolnišnični kapeli. Ljudje so ga povsod imeli radi in spoštovali. Čeprav je bil Potočnik po duši umetnik, je nosil v sebi tudi uporniški duh, zelo odločno in jasno pa je vedno povedal svoje mnenje.

Kot so zapisali na spletni strani soboške škofije, je bil Marjan Potočnik rojen leta 1949 v Ljutomeru, v duhovnika je bil posvečen leta 1974 v Mariboru. Bil je kaplan v stolni župniji v Mariboru (1974-1975), duhovni pomočnik v Hrastniku (1975-1976) organist in ravnatelj stolnega kora v Mariboru (1979-1990). Od leta 1990 do 1999 je bil na študiju glasbe v Rimu, kjer je dosegel naziv maestro. Nato je služboval kot duhovni pomočnik v Murski Soboti (1999-2014), ko je tam vodil tudi župnijski, kasneje stolni pevski zbor, obenem je opravljal še druge službe. Od leta 2014 je bil župnik župnije Martjanci. Pokojnik bo v torek, 18. februarja ob 14. uri pripeljan v župnijsko cerkev v Martjance, kjer bo ob 19.30 sveta maša. Naslednji dan, v sredo, 19. februarja ob 10. bo prepeljan v župnijsko cerkev v Ljutomeru, kjer bo ob 14. uri sveta maša in po maši pogreb v ožjem družinskem krogu.

Pokojni Marjan Potočnik je za zasluge pri ohranjanju slovenskega zborovskega petja v Župniji Sv. Janeza Nepomuka na Razkrižju, leta 2000 bil imenovan za častnega občana Občine Razkrižje. Pobuda je bila dana s strani razkriških pevcev in mnogih drugih občanov, ker je še v času svojega študija glasbe v Rimu, postavil temelje cerkvenega zborovskega petja v razkriški župnijski cerkvi. Zaradi tega je razkriški župan Stanko Ivanušič, v imenu Občine Razkrižje izrekel iskreno sožalje, tako njegovim sorodnikom, kot Župniji Martjanci in Škofiji Murska Sobota.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: