Skip to content

Bakos.si

Policisti so zoper dva protestnika uporabili silo

Med 130 udeleženci policisti ugotovili 18 kršiteljev

Včeraj se je na Trgu svobode v Mariboru, še tretjo soboto zapored zbrala množica ljudi in izražala nestrinjanje z obveznim nošenjem zaščitnih mask in cepljenjem proti covidu 19. Med govorci so številni dvomili o obstoju novega koronavirusa in trdili, da je vse skupaj zarota. Po ocenah policije, ki je tudi bila v pripravnosti, se je shoda udeležilo okoli 130 ljudi, po ocenah organizatorjev pa nekoliko več. Kot je sporočil Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor, so policisti Policijske uprave Maribor na neprijavljenem shodu, ki je od 16. ure naprej potekal na Trgu svobode v Mariboru, opravljali naloge varovanja življenja in premoženja ljudi, preprečevali kršitve javnega reda in miru, nadzirali pa tudi spoštovanje veljavnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.
„Policisti so zbrane večkrat seznanili, da zbiranje in shodi z veljavnim odlokom niso dovoljeni in jih pozvali k upoštevanju priporočil za obvladovanje epidemije in vzdrževanje medsebojne razdalje. Policisti so med neprijavljenim shodom ugotovili identiteto 18 kršiteljev. Zaradi kršitev po Zakonu o nalezljivih boleznih bodo policisti zoper njih v hitrih postopkih o prekršku izdali 6 odločb o prekršku, 7 plačilnih nalogov in jim izrekli 5 opozoril za strojene prekrške. Med navedenimi bodo policisti zoper dva izvedli prekrškovni postopek zaradi organizacije neprijavljenega shoda. Zoper dva kršitelja med navedenimi so policisti morali, v skladu s svojimi pooblastili, uporabiti tudi telesno silo, saj na vpogled nista želela pokazati osebnih dokumentov ali navesti svojih podatkov, zraven tega pa nista upoštevala zakonitih ukazov policistov. Obema bodo zraven kršitev po ZNB izrekli globo tudi po Zakonu o varstvu javnega reda in miru in
Zakonu o osebni izkaznici. Še preden so storili prekršek so policisti, na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, izrekli opozorilo 4 osebam“, je sporočil Šadl.
Dodal je, da bodo policisti zoper organizatorja podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu, zaradi kršitve po 184/4. členu Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: