Skip to content

Ne le z Vinariuma, poslej razgled tudi s ploščadi lendavskega gradu

Skoraj 600 tisočakov vredna prenova lendavskega gradu v polnem teku, nova pridobitev tudi razgledna ploščad

Kljub zimskemu času se je začela težko pričakovana prenova lendavskega gradu, kjer trenutno izvajajo sanacijo obzidja in rekonstrukcijo jugovzhodnega stolpa, za tem pa bodo sledila še sanacijska dela na objektu. Občina Lendava je sicer že avgusta lani podpisala pogodbo z izvajalcem del za prenovo gradu, saj je ta bila že nekaj časa več kot nujna, kajti na objektu so v preteklosti bili izvedeni zgolj manjši vzdrževalni posegi. Izvedbena dela so se nato sredi septembra tudi uradno pričela in so zdaj v polnem teku. Projekt obsega sanacijo Lendavskega gradu z okolico, kajti predvidena je sanacija obzidja, sanacija dela fasade gradu, ureditev kleti jugovzhodnega stolpa in izgradnja razglednega platoja z zidovi nad kletjo stolpa. Urejena bo tudi sanacija dostopnih poti do gradu in sanacija meteorne kanalizacije ter izvedba drenaže ob objektu.

Kot je povedal lendavski župan Janez Magyar, pričakujejo, da bo grad, v katerem domuje tudi Galerija-Muzej Lendava, temeljito obnavljen. Med drugim so že sanirali vzhodno in južno obzidje ter jugovzhodni stolp, zgradili pa so tudi razgledno ploščad, od koder bodo imeli obiskovalci pogled na mesto pod gradom. Projekt obnove in sanacije gradu, ki ga vodi občina Lendava, je vreden skoraj 600.000 evrov. Dve tretjini zneska financira občina, tretjino je primaknilo ministrstvo za kulturo. Obnova je obsežen projekt, v sklopu katerega so uredili tudi odvodnjavanje okolice gradu in uredili južni plato z obnovo obzidja in ureditvijo stopnišča. Prav tako so postavili temelje za razsvetljavo ter uredili klet jugovzhodnega stolpa. Delno so sanirali tudi južno fasado, ki pa jo bodo dokončali v ugodnejših vremenskih razmerah. Direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner poudarja, da so zelo zadovoljni oziroma srečni, da se je z lendavskim gradom začelo konkretneje ukvarjati. In vsaka nova obnovljena opeka oziroma kos zidu je dobrodošel, kot pravi. Med pridobitvami je omenil razgledno ploščad, ki bo obiskovalcem omogočila „idealen pogled na staro mestno jedro“, kjer stojijo znamenitosti Lendave, kot so cerkev svete Katarine, sinagoga ter markantna gledališka in koncertna dvorana. Poleg tega bo razgledna ploščad omogočila izvedbo kulturnih programov, kot so literarni večeri, manjši koncerti in delavnice za otroke, kar Baumgartner vidi kot pomembno dodano vrednost.

Vodja projekta obnove, višji svetovalec za okolje in prostor na občini Lendava Robert Recek, največji pomen projekta obnove vidi v odprtju predgradja oziroma južnega obzidja, ki je bilo od leta 2088 praktično zaprto in kot arheološko gradbiščno območje ni bilo dostopno javnosti. Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje GMI iz Slovenskih Konjic. Pri sanaciji je moralo upoštevati zahtevo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, da se v obzidje ne vgrajuje industrijska, temveč tradicionalna ročno delana stara polna opeka navadnega formata. Težava je bila v tem, da so potrebovali velike količine opeke, zato so jo morali iskati na več koncih. Gre za opeko s starih porušenih objektov, ki je narejena z apneno malto, saj je cementno malto težko odstraniti.

Obnova gradu se bo letos nadaljevala. Obnoviti želijo še južno fasado, namestiti svetila in nov sistem reflektorjev ter urediti videonadzor okolice. Treba bo tudi očistiti in zasaditi grajsko brežino, kar bo omogočilo boljši razgled. Na zahodni brežini, kjer obzidja ni več, so ob tem težave z nestabilnostjo grajskega griča, je opozoril Recek. Dodal je, kako je veliko dela še s celotnim grajskim hribom, kjer je, po njegovih besedah, velika neizkoriščena zelena površina. Z ureditvami, ki jih zdaj izvajajo, ustvarjajo pogoje za to, da se bodo „lahko lotili grajskega hriba kot parkovne površine“.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: