Skip to content

Naše super proso – za ljudi, živali, ptice…

Proso je žito, ki slovi po tem, da je brez glutena in vsebuje najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti. Je odlična zdrava alternativa za ljudi, ki imajo celiakijo ali se držijo brezglutenske diete, iz njega pa lahko pripravimo najrazličnejše jedi ali proseno kašo uporabimo kot prilogo.

Proso se v prehrani uporablja olupljeno ter ima drobna, rumena in okrogla semena blagega okusa. Skupaj s pšenico in ječmenom ima najstarejšo tradicijo gojenja, saj se je pojavljalo že pred približno 6000 leti pred našim štetjem v Aziji, uspeva pa tudi v Evropi in Južni Ameriki.

Proso je enoletna rastlina in najbolje uspeva v suhem in toplejšem podnebju, medtem ko so se posamezne sorte prosa prilagodile tudi na gojenje v hladnejših podnebjih. Proso se uporablja tudi za krmo živali, še posebej ptic.

Ali ste vedeli? Proso velja za simbol plodnosti!

Slovani so proso tradicionalno dojemali kot simbol plodnosti, zato so prosene jedi pogosto pripravljali za poroke in druga slavja.

Na sliki je proso na njivi - rastlina proso.

V Sloveniji je bilo v preteklosti proso najbolj razširjeno na Gorenjskem, kjer je bilo pomembna poljščina pri kolobarjenju, danes pa ga v manjših količinah pridelujejo po vsej Sloveniji. V slovenski kulinariki se največkrat uporablja kot prosena kaša, ki se jo pripravi na mleku, v obliki sladic, ali pa kot prilogo mesnim in ribjim jedem.

Preizkusite odlične recepte iz prosene kaše

Malinin narastek – recept

Malinin narastek

Sestavine:

  • 150 g skute
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 20 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • dva rumenjaka
  • 200 g prosene kaše
  • 500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 5 žlic medu
  • 2 beljaka
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • sveže maline z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • nastrgana čokolada

Priprava:

Iz svežih lokalnih malin lahko pripravimo okusen posladek. V posodo damo 150 g skute, 50 g sladkorja v prahu, 20 g stopljenega masla izbrane kakovosti ter dva rumenjaka. Na koncu dodamo še 200 g prosene kaše, ki smo jo skuhali v 500 ml mleka ter dodali 5 žlic medu. Dobro premešamo v homogeno zmes.

V drugi posodi zmešamo 2 beljaka in 10 g vanilijevega sladkorja ter stepemo v sneg. Umešamo ga v prej pripravljeno maso s proseno kašo. Namastimo pekač, vanj prelijemo polovico zmesi in po vrhu razporedimo sveže maline ter posujemo z nastrgano čokolado. Nato prelijemo še s preostalo zmesjo in po vrhu razporedimo sveže maline ter posujemo z nastrgano čokolado. Pečemo 40 minut na 180 °C in postrežemo ohlajen narastek.

Rok trajanja malin je kratek, zato jih moramo zaužiti kmalu po nakupu. Bodimo pozorni, da izberemo sveže slovenske maline iz naše bližine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja