Skip to content

Na dan slovenske hrane že 13. tradicionalni slovenski zajtrk

Otroci v osnovnih šolah in vrtcih so danes dan začeli s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Projekt, ki poteka na dan slovenske hrane, v ospredje postavlja pomen lokalno pridelane hrane za družbo kot celoto. Zajtrka z otroki sta se udeležila tudi minister za obrambo Marjan Šarec v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter državni sekretar na MKGP dr. Blaž Germšek. Ob današnjem dnevu je na ministrstvu potekala tudi tržnica mladih kmetov.

Po osnovnih šolah, vrtcih in vzgojno-varstvenih ustanovah v Sloveniji je danes že 13. po vrsti potekal Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Namen TSZ, katerega pobudnica je Čebelarska zveza Slovenije, je izobraževati in ozaveščati najmlajše, vzporedno pa tudi starše, vzgojitelje ter najširšo javnost o tem, kako pomembno je, da je na naših krožnikih hrana iz lokalne bližine ter da je vključevanje zajtrka v prehranjevalne navade zelo pomembno.

Minister za obrambo Marjan Šarec v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je zjutraj udeležil dogodka, ki so ga pripravili otroci na Osnovni šoli Franceta Bevka v Ljubljani. Minister se je ob obisku najprej seznanil z delom in aktivnostmi šole tudi na področju prehrane in dobave s strani lokalnih dobaviteljev. Nato se je udeležil zajtrka z otroki prvega in drugega razreda, kjer so otroci živahno sodelovali tudi v simpatični razpravi z ministrom. Minister se je udeležil tudi poučne predstavitve s strani čebelarja, ki je otrokom približal pomen čebel, njihovo pridno delo, življenje v čebelnjaku, delo čebelarja, Kranjsko sivko in okusne čebelje pridelke. Ob zaključku obiska so otroci (otroški pevski zbor) pripravili ministru tudi kulturni glasbeni program na temo čebel.

Državni sekretar dr. Blaž Germšek pa je danes zajtrkoval z otroki na Osnovni šoli Fram. Vodstvo šole je državnega sekretarja seznanil z njihovim sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji. »Sodelujejo predvsem z lokalnimi dobavitelji kar me zelo veseli. Vemo, da so novi cilji zelenega javnega naročanja za šole zaenkrat še izziv, vendar verjamemo, da se bo trg konsolidiral in se bodo težave iz leta v leto manjšale. Je pa to vzpodbuda, da lokalni kmetje pridelujejo ekološko, lokalno in lahko izdelke prodajajo šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Naš glavni namen je bil predvsem povečanje proizvodnje lokalno pridelane hrane.«

Dan slovenske hrane so danes podprli in obeležili tudi številni drugi posamezniki, podjetja, institucije, vladne in nevladne organizacije. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil današnji dan obeležen s tradicionalno tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov. Tokrat so na njej sodelovali mladi kmetje – pripravljena je bila namreč v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine.

Pomen dneva slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Tradicionalni slovenski zajtrk letos poteka že 13-ič, namenjen pa je spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalne bližine. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je namreč že vsa leta, poleg medu, masla, mleka, jabolka ali drugega slovenskega sadja, njegovi pomembni sestavini. 

Ta dan je za slovensko kmetijstvo in živilsko industrijo velikega pomena, z njim se našim kmetom, živilskim podjetjem in zadrugam, ključnim gradnikom kratkih dobavnih verig in samooskrbe, izkazuje posebno pozornost in zahvalo. Ministrstvo ob tem dnevu še posebej spodbuja tudi širšo javnost k razmisleku o prehranskih in nakupnih navadah in poziva k čim pogostejšemu vključevanju lokalno pridelane in predelane hrane v dnevne obroke. Z izbiro lokalnih živil se ohranja poseljenost, obdelanost in urejenost podeželja, vzdržuje delovna mesta, varuje okolje in zagotavlja večjo prehransko varnost v državi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: