Skip to content

Mlado čebulo jejte čim pogosteje – ponujamo pet razlogov zakaj

Eden znanilcev pomladi na vrtu, mlada čebula, je prava zakladnica vitaminov in mineralov, zato bi morali to zelenjavo skoraj vsak dan uvrstiti na svoj jedilnik. Ni ga treba termično obdelovati, uživamo ga surovega in je kot tak najboljši vir hranilnih snovi, lahko pa ga dodajamo različnim jedem, saj s svojim specifičnim okusom in vonjem izboljša njihove lastnosti.

in zakaj mlada čebula tako dobra za zdravje?

Ugodno vpliva na krvni pretok – bogat je z vitaminom C, ki deluje antioksidativno in protivnetno, ter mineralom kalijem, ki znižuje krvni tlak, kar zmanjšuje tveganje za srčni infarkt. Krepi imunski sistem – deluje protivirusno in protibakterijsko, zato je odlično naravno zdravilo pri boleznih dihal, kot so prehlad, viroze ali gripa. Izboljšuje zdravje oči – bogat je s sestavinama lutein in zeaksantin, ki dokazano pomagata ohranjati dober vid. Poleg tega vsebuje tudi vitamin A, ki prav tako varuje zdravje oči. Spodbuja prebavo – vsebuje veliko količino vlaknin, zato si boste z uživanjem bistveno izboljšali prebavo.

Deluje protirakavo – zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je močan zaveznik vašega zdravja in zmanjšuje tveganje za nastanek raka, še posebej močno pa ščiti pred rakom debelega črevesa, kot poroča Agroklub. Da pa bo mlada čebula in mladi drobnjak delovala zdravilno, je pomembno, da poskrbimo za celotno prehrano. Pomemben je tudi podatek, da spodbuja izločanje prebavnih sokov, zato naj uživanje omejijo ljudje z gastritisom in drugimi vnetnimi boleznimi želodca, pa tudi požiralnika, žolčnimi kamni in celiakijo.

S čim se najbolje poda?

Postrežemo ga kot prilogo k mesnim in jedem z žara, pa tudi k jagnjetini in odojku. Pogosto se postreže s kravjim sirom in smetano. Kombiniramo jo lahko tudi z rukolo, blitvo in redkvico, odlično pa se bo podala k hrenovi omaki, šunki in jajcem. Narezana na kolobarje z mlado čebulo lahko obogatite okus solat, sendvičev in kokošje juhe, dodate pa jo lahko tudi omleti. Zelenega dela mlade čebule ali mladega drobnjaka ne zavrzite, saj je izjemno zdrava. Poleg tega, da delujejo protivnetno in protiglivično, znižujejo krvni tlak in močno pomagajo pri vnetem grlu.

Kako ga shraniti?

Zaužiti ga je treba še isti teden, ko je bil nabran, najbolje pa v nekaj dneh po obiranju. Shranite ga lahko v plastično vrečko ali dobro zaprto posodo in hranite dva do tri tedne v hladilniku pri temperaturi 2°C. Vedeti pa je treba, da bo zelo hitro izgubila svojo vrednost, torej ob daljšem shranjevanju ne bo imela enakega okusa in vonja. Prav tako ga pred shranjevanjem ne očistite popolnoma od korenin ali operite, ker bo zdržal manj časa.

Recept z mlado čebulo

Za konec pa še hiter in zdrav recept z mlado čebulo, ki vam lahko služi kot navdih za zajtrk.

Sestavine: 2 jajci, 1 čajna žlička oljčnega olja, 1 mlada narezana čebula, 150 g narezanih gob ali paprike, 10 g naribanega cheddar sira, ščepec soli in popra.

Priprava: Na olivnem olju prepražimo šampinjone, da se zmehčajo, nato dodamo mlado čebulo in še malo prepražimo. Nato dodajte jajca, začinite in naredite omleto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja