Skip to content

Lani je izmed 660 umrlo 34 članov, novih je “prišlo” 33

Zaključeni občni zbor po pododborih Društva upokojencev Gornja Radgona je potekal v domu starejših

Že nekaj let nazaj je navada, da Društvo upokojencev Gornja Radgona (DU GR), v katerem je tačas 660 (230 moških in 430 žensk) članov pripravlja občne zbore svojih članov po pododborih. Tako je najprej zbor imel Pododbor Črešnjevci Zbigovci, nato pododbor Spodnja Ščavnica in na koncu pododbor Gornja Radgona. Slednji je z udeležbo več kot 60 članic in članov potekal v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona. Za uvod je dipl. medicinska sestra Slavica Mencinger, sicer vodja Centra za krepitev zdravja Gornja Radgona, zbranim spregovorila o padcih in posledicah teh. Na zanimiv in razumljiv način je posredovala nasvete, kako je treba biti previden in da se je potrebno vseskozi izogibati padcem. Poudarila je, da se je potrebno ustrezno obuvati, pa čeprav se namerava opraviti le krajši izhod iz stanovanja oz. hiše in tudi poskrbeti za ustrezno razsvetljevanje.

Predsednica DU GR Inge Ivanek je zbranim predstavila delo društva v minulem letu, kjer je podala kar nekaj podatkov. Tako je denimo v minulem letu umrlo 34, v društvo pa se je vključilo 33 novih članov. Sicer pa se starost članov iz leta v leto zvišuje. Tačas je v društvu kar 236 takih, ki so stari 80 in več let. Najstarejša članica Polona Novak, ki je nedavno obeležila sto let in kot tako so razglasili za častno članico društva. Celotno društvo je po besedah Darje Ribič, ki opravlja delo povezano s financami, lani gospodarilo z nekaj nad 16.000 evri. Kot kaže bo to tudi v letošnjem letu imelo približno enako višini sredstev. Sam pododbor pa ima po besedah predsednice Marjane Fekonja za svoje delo zares minimalna sredstva. Celotno društvo bo ostalo v naprej dejavno na kulturnem, športnem in še kakšnem področju. Še vedno pa bo to brez ženskega pevskega zbora. Dosedanja pevovodkinja je namreč to odpovedala, nove ali novega pa ni moč dobiti oz. je ta predrag.

Zbora se je udeležil tudi predsednik Pomurske pokrajinske zveze upokojencev Milan Osterc, ki je pohvalil delo radgonskih upokojencev. Jožetu Gederju, ki že več let »nosi« prapor društva na raznih prireditvah in ob pokopu članov društva, pa je izročil posebno priznanje. Sicer pa je bilo na občnem zboru radgonskega pododbora DU GR izražena želja, da bi se naj ustanovil tako imenovani dnevni center v tega bi se vključevalo predvsem osamele člane oz. članice društva, ki so skozi veliko dnevnega časa sami brez domačega varstva. Po občnem zboru je sledilo še skupno kosilo v DSO, ki si g je plačal vsak udeleženec, saj je društvena blagajna bolj kot ne prazna. (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: