Skip to content

Kraljica Irena s kapelskih vinorodnih gričev zasedla pomembno funkcijo

Imenovali so novo direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije

Vlada RS je danes izdala odločbo o imenovanju mag. Irene Tušar za direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za mandatno dobo štirih let, z možnostjo ponovnega imenovanja. Zakon o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS določa, da sklad vodi in zastopa direktor sklada, ki ga imenuje vlada. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in na spletišču državne uprave gov.si. 6. 4. 2023, objavilo javni razpis za delovno mesto direktor/direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Razpisna komisija, je v skladu s sprejetimi merili za izbiro in metodami preverjanja usposobljenosti kandidatov v postopku javnega razpisa preverjala usposobljenost štirih kandidatov. Ministrica Irena Šinko je Vladi predlagala, da za položaj direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS imenuje mag. Ireno Tušar za mandatno dobo štirih let, in sicer z dnem 26. 5. 2023 do 25. 5. 2027, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Mag. Irena Tušar je magistrirala s področja Agrarne ekonomije na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Od leta 2001 je zaposlena na Računskem sodišču Republike Slovenije, kjer je bila zadnja leta pomočnica vrhovne državne revizorke. Na podlagi navedenega ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjuje, da je kandidatka zelo primerna za zasedbo položaja direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Sklad od konca novembra 2021 kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Aleš Tolar, ki je na vrhu sklada nasledil prav sedanjo ministrico Ireno Majcen, ki jo je vlada Janeza Janše razrešila novembra 2021. Oktobra lani je ministrstvo objavilo razpis za direktorja, vendar je mesec pozneje vlada Roberta Goloba podaljšala Tolarju status vršilca dolžnosti direktorja najpozneje do 25. maja letos. Ministrstvo je razpis za direktorja objavilo že januarja, a so ga ponovili, saj niso izbrali nobenega od prijavljenih kandidatov.

Nova direktorica sklada sicer izhaja iz Radgonsko – Kapelskih goric, pravzaprav s kapelskih vinorodnih hribčkov, iz Okoslavcev. Dekliški priimek Irene Tušar je Kupljen (Mama Marica in oče Vlado), prihaja iz znane vinogradniške družine in je leta 1999 bila Vinska kraljica Slovenije. Pred tem je bila tudi 1. kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: