Skip to content

K prvemu svetemu obhajilu pristopilo 24 otrok

V cerkvi svetega Petra Gornja Radgona je včeraj bila maša namenjena letošnjim prvoobhajancem tukajšnje župnije. Tokrat je namreč pristopilo k prvemu svetemu obhajilo 24 otrok. Šlo je v glavnem za učence tretjih razredov radgonske šole. Na zakrament so se otroci pripravljali vse od stopa v osnovno šolo, temeljitejše priprava pa je bilo v zadnjem šolskem letu. Ob koncu priprav pa je bila še posebna devet dnevnica. To pomeni, da so se mladi zbirali vsak večer pri maši in ob tem so sodelovali s posebnimi prošnjami. Lepo pa je bilo tudi njihovo skupno petje. Poleg župnika Franca Hozjana se je ob tem trudila katehitka Nataša Preglav. Pri maši so bili ob tem poleg ožjih domačih, še tudi številni drugi, ki so bili kakorkoli povezani s tokratnim prvim svetim obhajilom. V cerkvi se je ob tem zbralo veliko ljudi – bilo jih je več kot je na razpolago sedežev.

Poglejmo še nekaj podatkov sedmih svetih zakramentih

1. Sveti krst Sveti krst je prvi zakrament in nosi simboliko, da po njem postanemo božji otroci. Prav tako smo z dejanjem krsta sprejeti v veliko družino – Cerkev. Krst vsakdo prejme le enkrat v življenju in dogodek mu vtisne neizbrisno duhovno znamenje, saj postane Božji otrok. To je eden od najpomembnejših krščanskih zakramentov, katerega spremlja značilno slavje. Darilo za krst sicer ni obvezno, a je v duhu slavja značilno obdarovanje krščenca.

2. Sveta birma Sveta birma simbolično pomeni potrditev in krepitev krstne milosti ter podeljuje Svetega Duha, ki človeka utrjuje k zvestobi Jezusu. Ta zakrament nas popolneje poveže s Cerkvijo. Birmovalec je škof ali pooblaščeni duhovnik, birmanci pa so tisti, ki prejmejo sveto birmo. Pomembno je, da se birmanci na birmo dobro pripravijo. Po zgledu apostolov se z devetdnevnico neposredno pripravljajo na sprejem tega zakramenta. Vsak si izbere botra in botri so tisti, ki birmancem pomagajo bolj krščansko živeti.

3. Sveta evharistija ali obhajilo Beseda evharistija izhaja iz grščine, kjer evharistia pomeni zahvala. Sveta evharistija je eden od najpomembnejših krščanskih zakramentov, ki ga poznajo vse večje krščanske cerkve. Gre za zakrament, v katerem je pod podobo kruha in vina Jezus navzoč med nami.Beseda evharistija ali obhajilo lahko pomeni sam zakrament, lahko pa tudi kruh (hostijo) in vino, ki ju verniki prejemajo pri tem zakramentu.

4. Sveta pokora Sveta pokora simbolično pomeni zakrament odpuščanja grehov ter sprave z Bogom in bližnjimi. Ponazarja to, da vernikom Bog odpušča grehe. Na sveto spoved se pripravimo s spokornim bogoslužjem v skupini ali sami z branjem božje besede in molitvijo. Pri spovedi nas Bog sprejema, kakor usmiljeni oče sprejema izgubljenega sina.

5. Sveto bolniško maziljenje Sveto bolniško maziljenje je pomemben zakrament, pri katerem duhovnik z božjo ljubeznijo poživlja bolnike in ostarele. Ta zakrament je namenjen za lajšanje nevarne bolezni ali starosti.Če se bolnik ali ostareli ne more sam spovedati, mu Bog sam odpusti grehe in mu daje moč, da premaguje greh in strah pred smrtjo. Podari mu potrpežljivost v trpljenju in notranji mir. Vrača mu telesno zdravje, če je to v njegovo duhovno korist. Obred poteka tako, da se pripravijo bela pogrnjena miza, križ, dve sveči in blagoslovljena voda, s katero duhovnik pokropi bolnika. Navzoče povabi k poslušanju božje besede in molitvi. Duhovnik tudi mazili bolnika z bolniškim oljem na čelu in dlaneh.

6. Sveto mašniško posvečenje Sveto mašniško posvečenje daje nove duhovnike božjemu ljudstvu. Zakrament svetega mašniškega posvečenja ali svetega reda je postavil Jezus. Apostolom je naročil, naj oznanjajo evangelij in naj vsa ljudstva napravijo za njegove učence: naj jih učijo, posvečujejo in vodijo. Ta zakrament ima tri stopnje. Škofje prejmejo najvišjo stopnjo ali polnost zakramenta. Duhovniki so posvečeni za sodelavce škofov. Diakoni pa so posvečeni za strežništvo.

7. Sveti zakon Sveti zakon je definiran kot zveza med možem in ženo, ki jo Bog blagoslovi. Je zakrament, ki posvečuje ljubezen med zakoncema in podelita si ga zaročenca sama. Poročita se tako, da si obljubita medsebojno ljubezen in zvestobo, kar storita pred duhovnikom ali diakonom in dvema pričama. (F.K.)

Foto: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: