Skip to content

Izdelali so 90 adventnih vencev

Štiri tedne pred božičem rimsko katoliški verniki obeležujejo adventne nedelje. Gre za čas novega cerkvenega leta. Prva adventna nedelja je lahko najbolj zgodaj 27. novembrom in najpozneje 3. decembrom; druga adventna nedelja je med 3. in 10. decembrom; tretja med 10. in 17. decembrom in četrta med 17. in 24. decembrom. Letošnja prva nedelja je 27. novembra, preostale tri pa bodo 4., 11. in 18. decembra. Božič, ki se obeležuje 25. decembra bo letos tako v nedeljo. Simbol adventnega časa je adventni venec. Za kristjane je advent čas pravzaprav priprava na božič. Ta priprava pa ni toliko v čiščenju stanovanj, še manj v nakupih temveč v molitvi, v dobrih delih, v tihi zbranosti, kajti če se božični dogodek ne zgodi v kristjanovem srcu, je bo ves advent in vse božično slavje zaman – navadna potrata časa.

Ob adventu krasijo številna stanovanja adventni venci. V Sloveniji so bili prvi adventni venci v cerkvah, družine pa so jih po svojih domovih začele uvajati šele okrog leta 1980. Ob koncu adventa se postavijo jaslice, ki ostajajo do svečnice, to je do 2. februarja prihodnjega leta. Sicer pa je adventne vence uvedel v letu 1839 evangeličanski pastor Johann Henrich Wichern v neki šoli v revni hamburški četrt. Kmalu so začele to navado uvajati evangeličanske družine. Nemški katoličani so to navado prevzeli okrog leta 1920, v tridesetih letih, pa se je ta običaj razširil tudi po severni Ameriki.

Članice župnijske Karitas župnije svetega Petra v Gornji Radgoni že nekaj zadnjih let izdelajo tja do 100 adventnih vencev. Te potem ponujajo na prvo adventno nedeljo v cerkvi. Tako so letos v tednu pred prvo adventno nedeljo, v Trstenjakovem domu izdelale 90 adventnih vencev. Vsakdo, ki se bo odločil za nabavo venca, bo imel priliko, da se ta blagoslovi pri mašah v soboto, 26. novembra zvečer in nato pri mašah v nedeljo 27. novembra. Ob tem pa je moč tovrstne vence izdelati tudi doma in jih prinesti na blagoslovitev v cerkev. (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: