Skip to content

Dr. Andrej Lažeta s knjigo o Svetem Ladislavu

Nekdanji radgonski kaplan Andrej Lažeta lani doktoriral, letos pa spet napisal knjigo

Mladi dr. Andrej Lažeta, ki izvira iz Vrhol pri Slovenskih Konjicah, je v letu 2015 bil v Murski Soboti posvečen za duhovnika. Prvo mesto kaplana in to eno leto je opravljal v župniji svetega Petra v Gornji Radgoni. Po odhodu iz radgonske župnije je postal kaplan v Murski Soboti, ob tem je opravljal predvsem službo bolnišničnega duhovnika oz. duhovne oskrbe v SB Murska Sobota. Od jeseni 2019 pa poleg bolnišničnega duhovnika opravlja še službo kaplana v župniji svetega Ladislava v Beltinci. Gre za vsestransko dejavnega duhovnika, ki je že v letu 2018 objavil obširni prispevek z naslovom Zgodovinska središča Marijinega češčenja na ozemlju današnjega Prekmurja. Ob stoti obletnic priključitve Prekmurja matični državi, v letu 2019 je v samozaložbi izdal knjigo Povsod pokažimo, da smo Slovenci, s podnaslovom Kaj se je v Prekmurju dogajalo v letih 1918 in 1919.

V lanskem letu je Andrej Lažeta uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Vpliv verske resnice o Devici Mariji na duhovno, moralno in kulturno življenje prekmurskih Slovencev 20. stoletja. Gre za 400 strani obsegajoče delo. Pred kratkim pa smo na spletni strani Župnije Beltinci zasledili, da je dr. Andrej Lažeta nedavno objavil novo 96 strani obsegajočo knjižico Sveti Ladislav. V Beltincih je namreč tamkajšnja cerkev posvečene svetemu Ladislavu. Gre za edino cerkev v Sloveniji, ki je posvečena temu svetniku. „Sveti Ladislav je svetniška osebnost, ki je v srednjem veku v srednji Evropi bistveno zaznamovala prehod iz poganstva v krščanstvo, iz barbarstva v krščansko kulturo, iz plemenske ureditve v državno ureditev in iz brezpravja oz. moči močnejših v vladavino prava.“ Lažetova knjižica o svetem Ladislavu sicer ni akademska razprava, pač pa avtor želi preprosto in poljudno predstaviti čas v katerem je svetnik živel, njegovo osebnost.

Mimogrede, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, trenutno v Sloveniji živi 949 moških z imenom Ladislav. To ime je na 118. mestu med moškimi imeni v Sloveniji, med vsemi imeni pa na 398. mestu. Na območju Pomurja je 219 moških z imenom Ladislav. To ime je na 72. mestu med tukajšnjimi imeni. Po letu 1991 starši niso dali nobenemu otroku imena Ladislav. Žensko obliko imena Ladislav, to je Ladislava, pa ima tačas 189 žensk. Ime je na 476. mestu med ženskimi imeni. V Pomurju je vsega šest žensk z imenom Ladislava. Po letu 1991 ni bilo nobenemu otroku v Sloveniji dano ime Ladislava.

Našemu nekdanjemu radgonskemu kaplanu Andreju Lažeti želimo, da bo tudi v naprej tako uspešen in dejaven. Številni bodo ob prebiranju tokratnega prispevka in vpogledu fotke obudili spomin nanj. (F.K.)

Foto: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: