Skip to content

Domače je domače: Matevž, pečenica in dušeno kislo zelje

Klasična slovenska jed, ki diši po domačnosti. Preproste sestavine, bogat okus in tradicija na krožniku so razlogi, da ta kombinacija vedno znova navduši. Prava izbira za hladne dni, ko si zaželimo toplega in nasitnega obroka.

Sestavine:

  • 400 g krompirja
  • 2 para pečenic
  • 400 g kuhanega fižola
  • oljčno olje
  • 3 stroki česna
  • 400 g kislega zelja
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper

Postopek:

Pečenice damo v lonec, jih prekrijemo z vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in klobase v pokritem loncu kuhamo še slabih 15 minut.

Krompir olupimo, narežemo na kocke in do mehkega skuhamo v slani vodi. Česen narežemo na lističe in ga popražimo na olju, da zadiši.

Dodamo kislo zelje, ki smo ga po potrebi sprali pod vodo, da ni preslano, lovorov list in še malce popražimo. Zalijemo z 2 dl vode in zavremo. Ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in zelje dušimo približno 10 minut ali tako dolgo, da se zmehča toliko, kot imamo najraje.

Kuhanemu krompirju odlijemo vodo. Ne zlijemo je proč, temveč jo prihranimo v skodelici. Krompirju dodamo kuhan fižol in oboje pretlačimo v pire. Po potrebi razredčimo s prihranjeno krompirjevo vodo. Pečenicam odlijemo vodo in jih zlato popečemo z vseh strani. Na krožnik razporedimo matevža, na vrh položimo zelje in pečenico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja