Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
Ključna dejstva o letošnjem Tradicionalnem slovenskem zajtrku
- Letošnji slogan se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«
- Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal 17. novembra, ko obeležujemo tudi dan slovenske hrane
- Na letošnjem tematskem plakatu je ilustracija Bogata in uboga sestra, ustvarjena izpod rok ilustratorke gospe Ančke Gošnik Godec
- Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo že 13. leto
Kako se lahko pridružite obeleževanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka?
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju vsako leto povabi vrtce, osnovne šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pobuda pa se širi tudi v druge institucije, javne zavode in gospodarstvo. Poglejte načine, kako se lahko pridružite.
Obesite plakate o Tradicionalnem slovenskem zajtrku na vidno mesto v vaši pisarni in doma. Plakat lahko prenesete in ga natisnete tukaj:
V obroke vključite 5 glavnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka – kruh, maslo, med, mleko in jabolka
V tednu, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, lahko tako za malico v službi kot tudi doma uživate lokalno pridelano hrano, da podprete lokalne pridelovalce in čebelarje. Pet glavnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo lokalno sadje.