Skip to content

Ko en krompir stane več kot pet evrov in nahrani vsaj 10 ljudi

Pridelki velikani: Sladki krompir iz Apaške doline je tehtal kar 2.065 gramov

V neposredni bližini glavne državne ceste Gornja Radgona – Šentilj, na odseku Apače – Trate, se v naselju Žepovci, z okoli 350 dušami, nahaja večja uspešna kmetija Biček – Peček. V ospredju proizvodnje, na kmetiji kjer skupaj z mamo Nevenko in babico Vido, gospodari Sašo Peček, ki je mimogrede tudi predsednik Upravnega odbora Kmetijske zadruge Radgona, so vrtnine, predvsem izvrsten in kakovosten krompir različnih sort, ter tudi čebula različnih vrst. Krompir običajno pridelujejo na treh hektarjih in ga prodajajo za ozimnico, ob tem pridelajo tudi večje količine čebule, ob tem gojijo tudi ostale kulture, ki so domače na Apaškem polju, kot so: koruza, pšenica, buče, ter manjše količine ostalih vrtnin in zelenjave za lastne potrebe. Letos je, kot nam je povedala Nevenka Biček, letina bila zelo dobra, saj jih je toča obšla, ker so blizu reke Mure, pa tudi suša ni povzročila večjih težav.

Poleg vrtnin in ostalih poljščin na kmetiji Biček – Peček redijo tudi plemenske svinje, tako da prodajajo majhne prašičke. Poleg so tudi kokoške za jajca ipd. Na kmetiji vsako leto poskušajo pridelati kakšen nov produkt, in potem ko so lani pridelovali krompir za diabetike, za katerega žal ni bilo veliko zanimanja, so letos pomladi zasadili sladki krompir. „Naključno sem posadila dva semenska krompirja, da bi videli, če je zemlja v Apaški dolini ustrezna zanj. In očitno je, da imamo na tem območju ustrezno zemljo, saj sta grmička dala veli pridelek. Največji sadež je tehtal kar 2.065 gramov, tudi ostali so bili lepi, saj so večinoma tehtali okoli 800 gramov. Zato bo mogoče sladki krompir v prihodnosti imel posebno mesto na naši kmetiji,“ nam je še povedala Bičkova.

Ob tem kaže dodati, da je največji sladki krompir s kmetije Biček – Peček, ob ceni omenjenega krompirja okoli 2,50 €/kg, vreden več kot pet evrov. Pa ne samo to, narezan na kolute in pečen v pečici, bi lahko bil priloga ali glavna jed za vsaj deset oseb…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: