Skip to content

Poleg drobnice ubite in poškodovane tudi alpake in lame

Neznana potepuška psa na več kmetijah napadla in raztrgala ovce

Na Policijski upravi Maribor so nam potrdili, da so policisti v zadnjem obdobju, na območju Policijske postaje Šentilj, obravnavali več primerov napada neznanih psov na različne domače in eksotične živali. Večina primerov se je pripetila na kmetijah v občinah Pesnica in Šentilj. In čeprav nekateri primeri izvirajo iz lanskega leta, policistom še vedno ni uspelo odkriti lastnika ali lastnike domnevno dveh psov, ki naj bi bila vpletena v večino primerov na širšem območju tega dela Slovenskih goric. O vse skupaj se je sicer večinoma molčalo, dokler se z opozorilom lastnikom drobnice in drugih podobnih živali, niso oglasili s Posestva Valdek z Jareninskega Vrha, kjer so še posebej opozorili na vdor in napad dveh psov pri njih, kjer sta hudo poškodovala njihovo lamo Miko in alpako Majo. Ob tem so dodali, da „kljub več napadom policija še ni ukrepala“, kar pa očitno ne drži, saj so slednji posredovali, vprašanje pa je kako, saj ničesar niso odkrili. Dejstvo pa je tudi, da vsi odškodovanci niti ne obveščajo policijo.

Na posestvu Vakdek, sta si njihovi punci, Mika in Maja, na srečo po velikem trudu veterinarjev iz Pesnice opomogli in sta danes živi in zdravi, manj sreče pa so imele tri alpake na drugi kmetiji, ter še večje število predvsem ovac. „Po napadu ba naše živali so velikega črnega in manjšega rjavega psa, ki se očitno premikata in napadata skupaj, večkrat videli v naši okolici. Na več kmetijah sta raztrgala ovce, v Gačniku pa družinico alpak,“ so sporočili z omenjene Posesti Valdek, ki so izvedeli, da so po analizi vzorcev DNK ugotovili, da sta ista psa pred dnevi napadla čredo ovc v Vukovju. „Policija primerov – že vsaj 7 napadov sta dokazano povzročila ista psa – ne jemlje resno, zato se še vedno ne ve, čigava sta psa in od kod prihajata. Očitno pa ne od prav daleč. Prosimo vse, ki ste doma ali se zadržujete v našem okolišu, da ste na psa pozorni. Pazite na svoje ovčke. Če ima kdorkoli kakršnekoli dodatne informacije o psih ali nam lahko kakorkoli pomaga pri iskanju psov, se nam naj prosim oglasi, saj ves čas s strahom čakamo, da se vrneta k nam,“ so na družbenem omrežju zapisali na Posestvu Valdek, ki je malo drugačna kmetija na obronkih zelenih gričev Slovenskih goric, kjer v sožitju živi pisana druščina živali.

„Policisti Policijske postaje Šentilj so bili v četrtek, 11. avgusta 2022 obveščeni o gibanju psa brez nadzora lastnikov na območju Gačnika. Šentiljski policisti so se na klic takoj odzvali, vendar psa niso izsledili. Takrat psi niso poškodovali ali pokončali nobene vzrejne oz. domače živali. Dodajamo še, da so bili šentiljski policisti v torek, 4. januarja 2022, v popoldanskem času obveščeni, da je neznana žival na območju Gačnika pokončala tri alpake. Na kraju so policisti opravili ogled kraja in pričeli z zbiranjem obvestil. S strani veterinarja je bil odvzet tudi bris, pri

čemer je bilo ugotovljeno, da so alpake podlegle ugrizu neznanih psov. Še pred navedenima dogodkoma so bili policisti OKC PU Maribor obveščeni o pojavu dveh psov na območju Jareninskega Vrha, ki sta vstopila v oboro ter napadla in poškodovala dve lami in eno alpako. Psa sta bila pregnana s strani lastnikov. Na kraju je veterinar oskrbel poškodovane živali. Policisti v tej zvezi še vedno zbirajo obvestila v smislu izsleditve lastnika psov. V kolikor bodo utemeljili sum storitve kaznivega dejanja, bodo policisti o tem obveščali Okrožno državno tožilstvo v Mariboru,“ nam je potrdil Matej Harb, višji samostojni policijski inšpektor PU Maribor, ki je dodal, da je bilo tudi nekaj primerov napada psov na drobnico, o katerih policisti prav tako zbirajo obvestila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: