Skip to content

Ko je konj star 36 let »šteje« 100,5 človeških let

Konje so v polpreteklem času gojili predvsem zato, da se je z njimi v kmetijstvu opravljalo veliko del. Po uvedbi traktorjev so konji izgubili “svoja opravila”. Vzreja konj se je v glavnem usmerila le še za športno dejavnost in zabavo. Na območju Slovenije je po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije nekaj čez 18.000 konj. Na območju Pomurja se redi po istih podatkih, nekaj čez 600 konjev. Ko ima posamezni konj 36 let, je to zanj 100,5 človeških let.

Ob tem dodajamo še podatek SURS, ki je bil objavljen pred dnevi, da je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta na območju Slovenije ubitih 366 konj (lani v istem času 365). Povprečno je posamezni konj imel okrog 220 kg mesa. Sicer pa je konjsko oziroma žrebičkovo meso višje kakovosti in kot tako velja v kulinariki za specialiteto. Konjsko meso je priljubljeno tudi v slovenski kulinariki. Tako so znana jedila žrebičkov golaž, konjske hrenovke, konjske salame, žrebičkovi trakci, žrebičkova jetrca, pleskavica iz konjskega mesa, več vrst zrezkov in še kaj. Zasledili smo tudi nekaj aktualnih cen izdelkov iz konjskega mesa: Konjska salama (kos) stane 15 evrov, kilogram konjskih hrenov pa 12 evrov. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja